Alien Poker28.5.2001:

Peli oli ollut varastossa ilman lasia varmaan melko pitkän aikaa, pölykerroksesta päätellen. Pölyn alta kuitenkin löytyi ihan asiallisessa kunnossa oleva kenttä, kentän alta taas löytyivät suunnilleen kaikki ne osat, mitä pitääkin. Takalasi hieman hilseilee, pitänee lakata se jossain vaiheessa.

Oikeanpuoleinen bumperi ei toiminut, sitä korjatessa löytyi heti manuaalistakin virhe - siinä ovat oikean- ja vasemmanpuoleisten bumperien solenoidien tiedot väärin päin. No, hetken pähkäilyn jälkeen vika löytyikin: bumperin ohjaintransistori puuttui kokonaan!. Driverkortti irti, uusi transistori kortille, kortti kiinni ja menoksi. Oho, kela vetää koko ajan. Pikku juttu, varmaan myös etuasteen transistori on rikki? Ei ollut. Sen sijaan sekä ohjaava TTL piiri 7408 että sitä ohjaava PIA 6821 olivat kärähtäneitä. Onneksi molempia löytyi hyllystä, joten napsin sivuleikkureilla piirien jalat poikki ihan piirin kyljestä, jolloin piiri irtoaa - koska ne olivat palaneet niin turha tuhota piirilevyä yrittämällä irrottaa piirit ehjänä. Sitten nostelin kuuman kolvin ja pienten pihtien kanssa levyllä kiinni olevat jalat pois ja imaisin tinaimurilla reiät tyhjiksi. Myös tinaimusukkaa voi käyttää. Laitoin piirien tilalle kunnon holkkikannat niin että seuraavan kerran vaihto sujuu korttia irrottamatta ja kantoihin uudet piirit. Hienosti toimi, ei muuta kuin pelaamaan!

Muutama palanut lamppu ja tietysti kaikki kuminauhat pitää vaihtaa, kenttä pestä ja vahata ja sen jälkeen tästä riittääkin iloa pitkäksi aikaa.

2.6.2001:

Takalasin maalaukselle oli pakko tehdä jotain. Suurin osa maalista oli vielä paikallaan mutta jo irti lasista. Kevyt kosketuskin riitti irrottamaan maalihiutaleita. Joten kävin taas maalikaupassa, hankin keltaista maalia taulussa olevien keltaisten alueiden korjaukseen (punaista ja mustaa minulla olikin vielä Flash Gordonin kabinetin maalauksen jäljiltä) sekä purkin spraylakkaa. Uuden maalin saaminen lasiin olikin hankalaa, kun vanhat maalit eivät kestäneet kosketusta. Kastamalla pumpulipuikon maaliin sai sillä hyvin varovasti toimien homman tehtyä. Takalasin maalaamiseen läpikuultavilta alueilta on hankala saada oikeaa sävyä. Jos maali näyttää edestä päin oikean väriseltä kun valot eivät pala, voi se olla paljon alkuperäistä tummempaa valojen kanssa. Onneksi Alien Pokerin paikattavat alueet olivat melko pieniä, laajoilta alueilta ei maali vielä ollut lähtenyt vaikka lähellä sekin tosiaan jo oli. Spraylakkaa piti suihkuttaa varovasti, kovalla paineella läheltä tuleva lakka olisi varmasti puhaltanut maalit mennessään. Parin ensimmäisen lakkakerroksen jälkeen kun pinta oli kuiva mutta lakka vielä pehmeää, painelin sormella varovasti lasista koholle nousseita maalihiutaleita takaisin kiinni, ja ne jäivätkin hyvin lakan ansiosta. Tulosnäyttöjen ikkunat voi teipata umpeen ennen lakkaamista, tai sitten lakan voi raaputtaa askarteluveitsen terän sivulla pois ikkunoista kun se ei ole aivan kovettunutta. Pahempia kommelluksia ei tällä kertaa sattunut, hiukan pelotti että lakka reagoi jollain lailla vanhan maalin kanssa ja tuloksena on täysin pilallinen takalasi mutta niin ei onneksi käynyt. Eihän lasista uuden näköistä enää saa mutta nyt muutaman lakkakerroksen jälkeen ei maali ainakaan enää hilseile lisää, ja lasi kestää nyt kosketustakin.

4.6.2001:

Alien Pokerin 5:ssä droptargetissa on jokaisessa tosi pelottavan Alienin kuva. Paitsi että tässä minun koneessani tuo kuva oli jäljellä enää yhdessä targetissa. Tarrat olivat aikojen saatossa irronneet liimauksistaan, pari löytyikin koneen sisältä. Onneksi löytyi, sillä niitähän on helppo valmistaa itsekin.


Skannasin ensin irtonaisen tarran kuvan, korjailin piirto-ohjelmalla hieman kuluneita yksityiskohtia ja tulostin sitten peilikuvaksi käännettyjä tarroja muutaman rivin piirtoheitinkalvolle. Ai miksikö peilikuvia? No silloin voi kalvon kääntää ympäri, ja muovi suojaa tulostettua kuvaa kulumiselta. Liimasin kalvon valkoiselle tarrapaperille ja liiman kuivuttua leikkasin tarrat irti kuvan ääriviivaa pitkin. Tarrapaperin liima tarttui hyvin droptargettiin ja nyt alieni irvistelee taas kaikissa viidessä targetissa. Tarrapaperi muovikalvon ja droptargetin välissä on tarpeellinen sen takia että printterin jäljiltä kalvon värit jäivät hieman läpikuultaviksi ja se näyttää paremmalta valkoisella pohjalla.


Tarrat onnistuivat niin hyvin että alkuperäistä (toinen vasemmalta) ei erota itse tehdyistä oikeastaan muusta kuin että se on kulunut reunoilta.

7.2.2002:

Yhden droptargetin tarra irtosi. No, muut ovat pysyneet hienosti kiinni joten ei syytä huoleen. Uusi tarra paikalleen ja menoksi. Samalla kertaa vaihdoin virtalähdekortilta näytön jännitteen määräävät zenerit 100 volttisista 91 V:iin. Näytöt ovat nyt hieman himmeämmät mutta niiden elinikä pitenee huomattavasti.

16.3.2002:

Asetukset ja kirjanpito olivat nollaantuneet! Paristot ovat OK, joten vika on jossain muualla. Pienen kokeilun tuloksena huomasin että kun CPU korttia tarpeeksi koputtelee, nollautuvat asetukset. Lämmittelin juotoksia 5101 CMOS RAM -piirin ympäristöstä, ja nyt se näyttäisi taas kestävän tärinää. Aika vähällä tinalla ovat nämä kortit kasanneet.

20.6.2002:Oikeanpuoleisen ylemmän flipperin alta puuttui ns. Antibiff-lanka, jonka tarkoitus on estää pallon lyömisen takaisin kentälle sen mentyä ulos oikealta sivulta. Tässä koneessa ko. langan puuttuminen mahdollistaa myös pallon livahtamisen pois oikeanpuoleisten flippereiden välistä. Luulin pitkään että ko. lankaa ei tässä koneessa kuulu ollakaan, mutta olin väärässä. Sen todistavat jo langan valmiit kiinnitysreiätkin kentässä. Joten eikun teräslangasta taivuttelemaan sopiva pätkä!

18.11.2003:Droptargetteihin puolitoista vuotta sitten tekemäni tarrat alkoivat irrota, joten oli aika tehdä uudet. Nämä vähän yksinkertaisemmalla tavalla, kuvan tulostus suoraan paperille ja kontaktimuovi päälle. Leikkaus oikeaan kokoon ja liimaus targettiin. Eiköhän se taas pari vuotta kestä. Samalla laitoin targettien takana olevien lamppujen päälle keltaiset huput, nyt ne eivät häikäise pelatessa.

2.4.2005:

Kaikella on aikansa. Alien Pokerin eteenpäin lähtemisen aika tuli nyt eteen, mutta onneksi sille löytyi hyvä uusi omistaja, jolla on paljon muistoja 25 vuoden takaa uudesta Alien Pokerista. Tätä konetta pelatessa varmasti mukavat muistot palaavat mieleen.

30.7.2006:

Alien Pokerin uusi omistaja oli reilun vuoden pelaillut peliään, ja päättikin sitten luopua siitä. Tottakai nyt kun tilaa on kunnolla, halusin koneen takaisin. Se oli vieläkin siistissä kunnossa, ja kyllä on mukavaa saada "Alpo" taas kotiin!

5.8.2006:

Oli aika tehdä kunnon puhdistus ja vaihtaa uudet kumit kenttään. Vanhat ovatkin jo 5 vuotta olleet, mutta ihmeen hyvin silti kestäneet. No tottakai vahattuna ja uusilla kumeilla se näytti todella hienolta, ja ei muuta kuin testipeli käyntiin! Parin pelin jälkeen kuului koneesta mystinen kolahdus, ikäänkuin jotain olisi pudonnut kabinetin pohjalle. Syykin selvisi pian kun oikeanpuoleinen bumpperi oli lakannut toimimasta. Joten kone auki ja tarkistus. Bumperin metallirunko oli katkennut alapäästä, ja kela tipahtanut ulos. Onneksi hyllystä löytyi varaosa. Mutta vanha täytyy kyllä hitsata kuntoon koska enempää varakappaleita ei ole, jos vaikka joku toinenkin sattuisi kohta menemään rikki.Bumperin runko kahtena kappaleena

4.7.2014:

Alien Poker lähti taas uudelle omistajalle, saa nähdä tuleeko vielä joskus takaisin!
Kuvia tehtaan mainoksesta:Takaisin