Repro-takalasin valmistus

20.4.2004:

Takalasi on kuin onkin flipperin tärkeimpiä osia, vaikka itse peli tapahtuukin lasista riippumatta pelikentällä. Lasin kuvitus on kuitenkin tärkeä elementti pelitunnelman muodostuksessa.

Flippereitä, joista takalasi puuttuu tai siitä on maali lähtenyt, saakin toisinaan hyvin edulliseen hintaan. Eihän ne tahdo mennä kaupaksi ilman tuota tuiki tärkeää osaa. Irrallinen lasi saattaa löytyä kovan hakemisen jälkeen jostain, kovaan hintaan. Usein vanhat takalasit maksavat satoja euroja, saman verran kuin koko flipperi. Herää kysymys, pystyisikö lasin tekemään itse?

Varmaan vielä muutama vuosi sitten olisi ollut silkkaa utopiaa alkaa kotikonstein valmistaa kopiota flipperin silkkipainetusta takalasista. Nykyään, kun digitaalikuvaus ja -painotekniikka ovat kehittyneet, ei se niin mahdotonta enää olekaan. Periaate on yksinkertainen - otetaan ehjästä lasista valokuva ja tulostetaan se riittävän läpinäkyvälle materiaalille. Käytäntö on hieman hankalampi, ensin pitää tietysti löytää se ehjä lasi kuvattavaksi tai saada kuva jostain. Internet tuo harrastajat ympäri maailmaa lähemmäksi, ja kuvan löytäminen ei ole välttämättä kovinkaan vaikeaa. Monessa painotalossa on sopiva suurikokoiseen tulostukseen kykenevä tulostin, joten siitähän se lähtee!Paragon lasia vailla.

Tässä tapauksessa tilanne oli helppo, olimme ostaneet kaksi Ballyn Paragonia, joista toisesta puuttui takalasi. Mutta toisessa se oli paikallaan, joten ei kun kuvaamaan!

Takalasin valokuvaaminen ei ole ihan helppoa. Lasille pitää saada tarpeeksi valoa, jotta siitä yleensä saisi kuvan, mutta heijastuksia lampuista, kamerasta tai kuvaajasta ei saisi tulla näkyviin. Sopivaa kuvauspaikkaa ja valaistusta joutuukin hakemaan jonkin verran. Lopulta se kuitenkin löytyi. Koska lasi on aika suuri kohde, ei edes 4 megapikselin kuvan resoluutio riitä tarkan tulosteen saamiseen. Lasi pitää kuvata monessa osassa, ja sitten yhdistää palaset.
Lasi on kuvattu 4 Mpix kameralla neljässä osassa.Osakuvat on yhdistetty yhdeksi isoksi kuvaksi.

Lopputuloksena on suuri kuva, josta vielä 73 x 65 cm kokoon tulostettuna löytyy yli 100 pikseliä tuumalle. Tarkkuus on riittävä flipperin takalasiin. Ennen tulostusta voi kuvasta vielä korjailla virheitä tai heijastuksia. Siihen löytyy nykyään hyvät ohjelmat. Osakuvia kuvatessa on syytä käyttää kameran suurinta kuvakokoa ja pienintä kuvanpakkausasetusta. Jos kuvaa käsittelee omalla koneella, on se syytä tehdä pakkaamattomassa muodossa niin että kuvan laatu ei käsittelyssä heikkene.

Kun kuva on tietokoneella käsitelty halutunlaiseksi ja täsmälleen oikeaan muotoon, voidaan se lähettää painofirmaan tulostettavaksi. Siinä vaiheessa on syytä laskea todellinen resoluutio, eli kuvan pikselit jaettuna sen mitoilla, ja ilmoittaa painoon kaikki nämä tiedot, eli kuvan koko pikseleinä, halutun tulosteen koko millimetreissä, ja näistä laskettu dpi-arvo. Näin saadaan varmistettua että tuloste tulee oikean kokoisena. Tulosteesta leikataan mattoveitsellä näyttöjen kohdat auki, tässä vaiheessa voi vielä tehdä muutaman millin säätöjä jos vaikka mitat eivät olisi osuneetkaan aivan kohdalleen. Sen jälkeen kiinnitetään tuloste 2-3 mm akryylimuovin tai lasin taakse, suojaan käpälöinniltä ja UV-valolta. Näitä Paragonin takalasin kuvia tulostettiin kaksi kappaletta, toinen sitä vailla olevaan koneeseen, ja toinen tauluksi kotiin. Paul Faris:n taide kyllä kelpaa vaikka seinälle ripustettavaksi.Taidetta koteihin.Lasin kääntöpuoli.

Näin tehty kuva läpäisee valoa kaikkialta. Alkuperäisen takalasin takapuolella on kuitenkin hopeanvärinen maski, jolla estetään valonläpäisy muualta kuin toivotuilta kohdilta. Näin voidaan korostaa tiettyjä kohtia lasin kuvituksesta, ja mikä tärkeintä, saada taustavalaistuja tekstejä, kuten GAME OVER, TILT jne näkyviin. Verrattuna peliin, josta takalasi puuttuu kokonaan, on enää pieni puute jos muuten hyvästä lasista puuttuu valomaski, mutta senkin voi tehdä vaikkapa alumiinifoliosta käsin leikkaamalla, tai jälleen valokuvaamalla ja tulostamalla. Moni painotalo pystyy tekemään kaksivärikuvasta valmiiksi leikatun maskin läpinäkymättömästä materiaalista, näitä käytetään mm. mainoksissa.

Täällä ohjeita valomaskin tekemiseen.

Takaisin