Black Knight

8.7.2003:Black Knight on Steve Ritchien hieno luomus vuodelta 1980, ja samalla ensimmäinen Williamsin kaksitasoisella kentällä oleva kone. Lisäksi se on yksi ensimmäisistä elektronisista multiball-peleistä, joten ei tosiaankaan kannattanut miettiä kahdesti sen hankkimista.Tällä kertaa kesäflipperit ostettiin Tanskasta. Tarjolla oli kohtuullisessa kunnossa oleva Black Knight ja vähän enemmän työtä vaativa Vector, joka kelpasi Pekalle Vihtiin. Black Knight jäi sitten minulle ja Mikolle kokoelmaan. Kunhan kauppa oli saatu hierottua valmiiksi, oli uskomatonta miten nopeasti koneet saatiin Tanskasta kotiin. Pelit noudettiin tiistaina iltapäivällä myyjältä, ja jo torstaina soitti kuljetusliike ja kertoi koneiden olevan perillä Tampereella. Myyjä oli Lars Pihl, ja hänellä on toisinaan muitakin koneita myynnissä, katso http://www.bumberjack.dk/pihl/

Pelin oli määrä olla pelikunnossa mutta sen kummemmin laittamaton. Näin olikin, no tosin pelikunnossa se oli vasta uusien ROM:mien asennuksen jälkeen, jostain syystä yksi ROM oli hukannut tietonsa matkalla. Kenttä oli törkyinen ja kuminauhat nähneet parhaat päivänsä viime vuosikymmenen puolella.No, eipä hätiä. Muovit irti kentästä, pikainen puhdistus ja vahaus, kourallinen lamppuja ja uudet kuminauhat, ja kone alkaa näyttää ihan mukavalta. Black Knight on yksi suosituimpia Williamsin 80-luvun koneita, ja se kyllä näkyy kentässä. Siinä on käytön jälkiä. Mutta, sehän vain todistaa pelin olevan mukava pelata.

Flipperinnappien takana on ylimääräiset nappulat, joista saa aktivoitua sivupoistojen kohdalla olevat magneetit - mikäli ko. toiminta on saatu pelissä ansaittua. Magneetilla voi onnistua vetämään pois menossa olevan pallon vielä takaisin. Tämä "Magna-Save" oli hieno ominaisuus muutamassa pelissä 1980-luvun alussa.

Drop targetit on joskus vaihdettu, tai sitten kaikista on tarrat irronneet. Niitä täytyy jossain vaiheessa tehdä.Ja tältä se näyttää vahattuna uusilla kumeilla. Ei hassumpi.Takalasi alkaa jo olla pahassa kunnossa. Taustan aurinko alkaa saada supernovan piirteitä kun maali halkeilee. Tämä on lakattava kiireesti niin kauan kuin maali vielä pysyy kiinni. Onneksi väritys on aika helppo, tätä pystyy vielä maalikynillä korjaamaan sitten lakkauksen päälle.

11.7.2003:Oho! Keskikentän rampilla, josta pallo pääsee yläkentälle, kuuluukin olla portti ja MYSTERY-kytkin. Vilkaisu kentän alapuolelle paljastaa kytkimen olevan paikallaan, mutta portti ja kytkintä nykivä lanka puuttuvat. Joten tiedossa on rautalangan vääntelyä. Eipä tuo niin paha rakennettava ole.

29.7.2003:

Kestikin hetken aikaa että rautalankaa pääsi vääntelemään, kun sopivan paksuista pianolankaa ei laatikoista tahtonut löytyä. No saahan sitä rautakaupasta, ja vihdoin tänään tuli siellä poikettua.


Alkuperäinen portti on näin teknisen näköinen viritys.


Itse väännellen saa tyytyä hieman yksinkertaisempaan.

Portti toimii hienosti. Nyt vain MYSTERY-pisteitä metsästämään... eiköhän kohta ala ennätykset olla herkässä!

3.8.2003:

Mikko tekaisi tarrat droptargetteihin. Pelin ilme muuttui heti paremmaksi!7.2.2004:

Black Knight ilmoitti savumerkein jossain olevan vikaa. Ja olihan sitä. Pallon shooterille päästävä kela oli jäänyt vetämään ja palanut hetken kuluttua oikosulkuun. Tässä vaiheessa myös drivertransistorista pääsi savu ulos. Vasta sitten paloi sulake. :) No, uusi kela ja transistori paikalleen, ja hyvin toimii. Paitsi että kela vetää vieläkin koko ajan. Pieni mittailu osoitti että transistorin ohjaava pienempi transistori oli ehjä, mutta sitä ohjaava 7408 piiri oli vikaantunut. Piiri irti, kanta levylle ja uusi piiri siihen. Toimii! Onneksi 6821 PIA ei ollut hajalla, kun sekään ei tällä kortilla ole kannassa.

16.2.2004:Vaikka peli on jo ollut 8 kuukautta kuivassa tilassa, leijuu sen lähettyvillä vieläkin selvä homeen haju. Kabinetti on joskus saanut vähän vettä ilmeisesti. Sudin puolitoista purkkia valkoista maalia kabinetin sisäpintaan, toivottavasti se vähän estää homeen kasvamista. Nyt haisee vain maali, tuloksen näkee ja haistaa parin viikon päästä.

9.4.2004:

Kabinetin sisäpuolen maalaus oli paikallaan, kone ei todellakaan enää haise homeelle. Mutta nyt ilmeni uusi vika - tai oikeastaan vanha vika uudelleen. Shooterin kela jäi taas vetämään, onneksi satuin olemaan melkein koneen vieressä kun se tapahtui ja ehdin katkaista virran ennenkuin kela olisi taas palanut. Taitaa olla niin että vika on sittenkin PIA piirissä, ja viimekertainen 7408:n vaihto korjasi sen vain sattumalta tilapäisesti.

9.5.2004:

Jep, solenoideja ohjaava PIA piti vaihtaa. Tietenkään se ei ollut kannalla, joten sellainenkin piti samalla asentaa. Laitoin myös CPU-kortille paristopidikkeen, sitä ei alunperin ollut vaan paristot oli kätevästi juotettu paikoilleen. Nyt ne on helpompi vaihtaa.


Takaisin