Centaur

11.3.2003:Centaur on karun näköinen moottoripyöräteemainen peli, jonka väritys on melko tiukasti mustavalkoinen. Ja hyvä niin, sillä kenttää pitää hieman paikkailla. Kuten sanonta kuuluu, se on kulunut sieltä mistä pallo liikkuu. Tämä on kuitenkin sen verran harvinainen ja hieno peli, että se piti hankkia vähän kuluneenakin. Hintakaan ei ollut paha kun se tuli parin muun koneen kanssa.Tätä on joskus tussilla yritetty paikkailla. Huonolla menestyksellä.Äänikortin kaverina on "Say It Again" kortti, jossa on analoginen kaikulaite, joka tekee koneen puheeseen dramaattisen kaiun. Onneksi kortti on paikoillaan. Niitä on hankala löytää enää nykyään.Takalasi on hyvässä kunnossa. Tässäkin koneessa on äänten kanssa pieni ongelma. Puhe kuuluu mutta muita ääniä ei. Samoin näyttöjen virtalähde vaatii tutkimista. Yhdessä näytössä esiintyneen kipinöinnin takia mittasin näyttöjen jännitteen, se oli 250 V, kun oikea arvo olisi 170-190 V! Virta pois kiireesti ja vasta sitten päälle kun vika on korjattu. Näytöt palavat ylijännitteestä aika nopsaan.

11.3.2003:Näyttöjen ylijännitteen syy löytyi, virtalähteen transistori 2N3584 oli oikosulussa. Tällaista TO-66 koteloista suurjännitetransistoria on hankala löytää, ainakin minun varaosahyllystäni, joten pistin tilalle TO-220 koteloisen BUT11A:n. Se vaatii parin johdon vetämisen mutta toimii ihan hyvin. Tai, olisi toiminut, mutta transistorin vaihdon jälkeen ei jännitettä tullut lainkaan näytöille. 22 kilo-ohmin vastus R51 oli palanut poikki. Tietenkään ei varaosaa ollut mukana. Pitää vaihtaa seuraavalla kerralla. Muut transistorit vaikuttivat ehjiltä, eiköhän se vastuksen vaihdon jälkeen taas toimi.

15.3.2003:

Ei auttanut pelkkä vastuksen vaihto! Kaksi muutakin transistoria oli sittenkin palanut, no onneksi niitä nyt oli tarpeeksi mukana. Poweri toimii hienosti, ja on aika alkaa tutkia miksi äänikortti ei toimi.

14.4.2003:

Äänikortti on nyt kunnossa, vika oli kuivuneessa C43 kondensaattorissa, ja myös äänenvoimakkuutta säätävä operaatiovahvistin U14 (LM3900) oli viallinen eikä voimakkuuden säätö toiminut. Mutta nyt äänet toimivat hienosti. Paitsi, Say It Again kortti ei kaiuta puhetta. Luultavasti vika on SAD4096 kaikupiirissä, pitää vielä mittailla tarkemmin skoopin kanssa, pelkkä yleismittari ei enää tässä riitä.

Kentän valot eivät oikein tahtoneet toimia kunnolla, ja niinpä piti sitten vaihtaa kokonaan uusi liitin J3:n tilalle, ko. liittimen kautta kulkevat kaikki käyttöjännitteet kabinetin pohjan muuntajalta tauluun. Vähän aikaa kaikki toimi hienosti, sitten valot taas sammuivat. Ilmeisesti uuden liittimen aikaansaama isompi kuorma oli liikaa vanhalle tasasuuntaajalle kabinetissa, ja se piti vielä vaihtaa. Tarkempi tutkiminen paljasti että tasurin kiinnitysruuvi puuttui kokonaan, eli se ei ollut ollenkaan jäähdytyslevyssä kiinni. Ei ihme että käyttötunnit loppuivat kesken!

Peli on todella hieno ja mukava pelata, kunhan vielä saa äänten kaiun toimimaan ja Kauko lupasikin jo jossain vaiheessa soveltaa taiteilijan lahjojaan kentän maalaukseen.

24.4.2004:

Reilun vuoden on Centauria ehditty pelailemaan, ja nyt vasta löytyivät kadoksissa olleet puheet! Eihän se ihan mykkä ole ollut, mutta jotenkin harvasanaiselta kyllä peli on vaikuttanut. Vika olikin todella yksinkertainen. Äänikortilla on 5 ROM:n kantaa ja vain kolme ROM:ia. Ja eikös vaan yksi ollutkin väärässä paikassa! Piirit kuuluvat U3, U4 ja U5 kantoihin ja jostain syystä U3 ROM olikin U2 kannassa. Kortti toimi mutta puolet puheesta oli hukassa. No nytpä on sekin korjattu. Kaiutuskortin vika paikallistui skoopin kanssa mittailemalla SAD4096 kaikupiiriin, joka on vaikea löytää. No kuuluu ne äänet näinkin.

15.5.2004:

Poistin CPU-kortilta jo epäilyttävän näköiseksi käyneen muistinvarmennusakun, ja laitoin tilalle kultakondensaattorin. Nyt ei enää tarvitse kantaa huolta vuotavan akun aiheuttamasta piirilevyn tärveltymisestä.


Takaisin