Champ

15.9.2003:Viime kesänä Stefanilta Ruotsista ostetut koneet eivät jääneetkään viimeisiksi. Nyt oli taas varaston tyhjennyksen aika, ja niinpä Stefan lähti tuomaan viittä konetta Tampereelle. Pari jatkoi matkaansa Karvialle, mutta kolme jäi minulle. Ballyn Champ vuodelta 1973 on flipperi, jonka teemana on flipperinpeluu! Tottakai se piti saada.

Koneessa on hieman askartelemisen varaa. Game Over -rele puuttui, onneksi kärkipakka oli vielä paikoillaan. Sain tilalle sovitettua Williamsin interlock-releen, vaikka tietysti Ballyn kärjet olivat siihen liian lyhyet. Kärkipakalle piti tehdä oma asennuslevy. Williamsin kelat ovat 24 V ja Ballyn jännite 50 V, mutta tämä rele saa niin lyhyitä pulsseja ettei se haittaa. Koneen Special on "suolattu" Ruotsin malliin antamaan Extra Ball, ja rahareleiden kytkentää on rakenneltu uusiksi. Ikävin juttu on Match Unitin puuttuminen. Loppunumeroita ei siis ole, toivottavasti ko. unit ei tässä koneessa hoitele mitään valojen vaihtoa. Sulakepitimien liuskat jäivät käteen kun yritin laittaa sulakkeita paikalleen, onneksi Kauko lahjoitti uuden pitimen.Kentän oikealla puolella "pieni" naarmu.Vertaa Champin kenttää vuoden 1979 Vikingiin. Molemmat ovat Jim Patlan suunnittelemia. Ylämonttu, kaksi bumperia ja spinneri ovat aivan samoilla paikoilla.Christian Marche osasi maalata muitakin kuin kulmikkaita "paperinukkeja". Tässä hyvä esimerkki.Kone menee pieneen tilaan. Lasia ei tarvitse vetää kokonaan ulos.EM-koneen osapaljoutta. Vähän toista kuin 5 vuotta uudemmassa Strikes and Sparesissa.Asentaja-Arska on ollut töissä. Score motorilla on mystisiä johdonpäitä...Game Over releen vieressä lisää irtopiuhoja.Match Unit on poistettu ja sen johdot teipattu nippuun.

18.9.2003:

Kone on nyt puhdistettu ja vaihdettu uudet kumit sekä kourallinen lamppuja. Sain kytkentäkaavion Leon:ilta Belgiasta, kiitos vain, ja sen avulla olikin melko helppoa pistää kone toimimaan. Ilmeisesti samaa johtosarjaa on käytetty jossain toisessakin koneessa, koska siellä täällä näkyvillä irtojohdoilla ei tosiaankaan ollut mitään merkitystä. Peli on mukava pelata, ja onneksi Match unit ei tässä koneessa ohjaa mitään muuta kuin loppunumeroita, sen puuttuminen toistaiseksi ei haittaa peliä. Toki jossain vaiheessa sekin täytyy saada paikalleen.

30.9.2003:Antin varastoista löytyi sopiva Match unit, jonka sain kytkettyä ja sovitettua paikalleen. Ja nyt sitten toimii loppunumerotkin! Kiitokset Antille.

16.11.2003:Kentän naarmua sai vähän paikkailtua. Toki se vielä erottuu eri sävyisenä mutta on se nyt parempi kuin alunperin.

2.2.2004:

Vielä viimeinen pikku vika, pelin Score Motorin yhden kiekon nokkien puuttuminen tuli korjattua kun sain uuden kiekon tilalle vaihdettavaksi. Jostain syystä oli viimeisestä kiekosta, jossa kuuluu olla 6 nokkaa kierroksella, leikattu pos neljä kuudesta. Varmaa syytä tähän en osaa sanoa, luultavasti kyse on Asentaja-Arskan virityshalusta pelin hinnoittelun suhteen, Arska ei ehkä osannut muuttaa rahakytkintä ohjaamaan oikeaa relettä vaan yritti saada suurimman rahayksikön antamaan vain 1 pelin, kun säätöalue normaalisti oli 2-6 peliä. Tämähän onnistui vähentämällä moottorin antamia pulsseja Arska-tyylillä. Lisäominaisuus tästä oli pelin käynnistyminen hitaasti, kun numerokiekkojen nollauskin sai vain 2 pulssia kerrallaan kuuden sijaan.Score Motor lähikuvassa.Kytkimiä liikuttavat nokkakiekot.

14.2.2004:

Champ tuli kaikinpuolin kuntoon. Se on mukava peli, mutta minulla tilaa on rajallisesti ja kiinnostukseni pääasiallinen kohde on 1978-1982 elektroniset Bally ja Williams pelit. Niinpä oli aika päästää Champ seuraavalle omistajalle. Helsinkiläinen keräilijä kävi sen hakemassa pakettiautollaan.


Takaisin