Disco Fever

25.11.2001:

Kuka muistaa vielä 1970-luvun diskokuumeen? Saturday Night Fever, Grease, Bee Gees, John Travolta ja peilipallot? Nykyään on ajat hieman erilaiset mutta tämä flipperi palauttaa nuo vuodet mieleen. Pariin edelliseen hankintaan verrattuna tämä kone on hienossa kunnossa, onhan se ollut alan asiantuntevalla harrastajalla. Kenttä ei ole liiemmin kulunut, takalasin maalissa on siellä täällä vähän paikkailtavaa mutta kyllä tästä kone tulee.

Kolvi pitää laittaa kuumenemaan, sillä tässä koneessa on lainakortit, jotka jossain vaiheessa pitää palauttaa. Koneen omissa korteissa on pikku vikoja, mutta eiköhän niistä selvitä. Nämä Williamsin vanhemmat vehkeet ovat mukavia korjata kun mitään erikoispiirejä ei ole käytetty. Eihän noita tavallisiakaan enää tahdo kaikkia saada mutta onneksi sen verran vanhaa romua on tullut kerättyä että osia kyllä löytyy.

Disco Fever oli toinen niistä koneista, joissa käytettiin varsin erikoisia "banaani" flippereitä.

Toinen oli Time Warp. Valitettavasti tässä minun yksilössäni on kuitenkin tavalliset flipperit, eikä niitä banaanimallisia juuri nykyään mistään löydy. No, 23 vuotta vanha kone ei voi olla uudenveroisessa kunnossa ja kyllä normaaleilla flippereilläkin palloon vauhtia saa.

   

Christian Marche oli pelin kuvitusta tehdessään ottanut hieman mallia Saturday Night Fever -elokuvan mainoksesta.

30.11.2001:

Parin päivän askartelun jälkeen sain koneen alkuperäiset kortit korjattua. Pari mikropiiriä CPU:lta ja yksi suurjännitetransistori virtalähteestä oli tullut tiensä päähän ja on nyt korvattu uusilla, tai ainakin toimivilla varaosilla. Driverkortti oli muuten kunnossa jonkun aikaisemman korjaajan jäljiltä, mutta siihen oli vaihdettu väärän tyyppisiä osia. Niiden vaihdon jälkeen sekin toimii ja lainakortit voi palauttaa.Kenttä olikin aika likaisessa kunnossa, mutta se oli helppo puhdistaa kun ensin irrotti kaikki osat kentän yläpuolelta. Pahimmin pinttynyt lika lähti vedellä laimennetulla Sinolilla, sitten oli vuorossa maalipinnan kiillotus Novus #2:llä ja vahaus Sonax-vahalla. Uusien kuminauhojen ja lukuisten vaihdettujen lamppujen asennuksen jälkeen kenttä näyttää oikein hyvältä, ottaen huomioon että se on 23 vuotta vanha. Muovit puhdistin Novus #1:lla ja niistä tuli todella kiiltävät.


Kenttää ei varmaan ihan viime aikoina oltu puhdistettu muovien alta. Samoin lamput olivat jo aika mustuneita.

Takalasissa oli hieman naarmuja maalipuolella, se on nyt lakattu enempien kulumisten estämiseksi ja näyttöjen raapimat alueet paikattu mustalla maalilla. Hieman punaisia alueita pitää vielä korjata punaisella maalilla, fixasin ne väliaikaisesti punaisella tussikynällä.

17.1.2002:

Shooterin ulompi jousi oli ihan palasina, mutta nyt sain siihen uuden. Nyt se ei enää kolahda pelin etuseinään palloa kentälle ammuttaessa.

10.2.2002:

Vaihdoin virtalähdekortin näytön jännitteen määräävät zenerdiodit 100 volttisista 91 volttisiin. Näytöt ovat nyt hieman himmeämmät mutta niiden elinikä on paljon pidempi.

8.2.2004:

Vaihdoin 5V suotoelkon virtalähdekortille, samalla kun tein samaa operaatiota muillekin peleille. Rippelijännite ei vielä ollut hälyttävän korkea, mutta konkka oli kuitenkin jo 26 vuotta vanha, joten ei se enää pitkään olisi toiminut. Ihme että kesti noinkin kauan.

14.3.2004:

Toisinaan vapaapelin tultua lakkasivat pelin äänet toimimasta. Pienen miettimisen jälkeen katse suuntautui kohti knockerin kelan diodia. Jos se on poikki, voi knockerin toiminta aiheuttaa jännitepiikin, joka hyvinkin voi sotkea äänikortin toiminnan. Vaan ei ollut. Lisää miettimistä. Kenttä ylhäällä ja peli päällä totesin että äänet saa häviämään kun vain lyö pelin kylkeen riittävän lujaa. Knocker ja äänikortti ovat System 3 koneissa ihan vierekkäin. Äänikorttia tutkimalla vika löytyikin. Itse asiassa se oli kirjoitettu kortin piirikantoihin: SCANBE. Nämä Williamsin käyttämät kannat ovat laadultaan ala-arvoisia, no, ovat tosin kestäneet aika kauan mutta siltikin, vaihtoon sitä mukaa kun niitä löytyy. Uudet holkkikannat siis kortille CPU, PIA ja ROM piireille, ja taas toimii. Samalla vaihdoin yhden elkon, joka oli selkeästi joskus vaihdettu jo uuteen mutta pullisteli epäilyttävästi. Ja sehän olikin levyllä väärinpäin! Asentaja-Arska ollut työssään. Uusi elko tilalle ja tällä kertaa oikeinpäin. Eiköhän ne äänet taas toimi jonkin aikaa.

5.5.2004:Vihdoinkin banaaniflipperit! Peli muuttui vähän mukavammaksi, pallo ei enää mene keskeltä pois niin helposti nyt kun flipperit ovat vähän isommat. Kiitokset kaikille, jotka ovat auttaneet löytämään banaaniflipperien osia.

9.4.2005:

Disco Fever löysi uuden kodin toisen harrastajan kokoelmasta.


Kuvia tehtaan mainoksesta:Takaisin