Flash

30.7.2002:

Tämä kone oli lopullinen niitti flipperihulluuteeni vuonna 1979. Muistan kun tätä käytiin pelaamassa baarissa kaupungin toisella puolella, jossa paikallinen nuorisojengi ei ollut ollenkaan tyytyväinen vieraisiin. Hengissä kuitenkin selvittiin ja nyt vihdoin tätä voi pelata kotona!31.7.2002:

Kone oli pienen korjaamisen tarpeessa. Driverkortille piti vaihtaa yksi PIA-piiri ja lampunohjaintransistori, äänikortti taas oli uutta kidettä ja ehjää ROM-kantaa (vanha oli surullisenkuuluisaa SCANBE-laatua) vailla. Kenttään uudet kumit ja kourallinen lamppuja. Toisesta targetbankista oli yksi droptarget hajalla, siihen löytyi vaihto-osa (kiitos Mikko!) ja testipelit pääsi jo ottamaan. Vielä puuttuu yksi rollover-tähti, ja oikeanpuoleisen alaflipperin kela on joskus hieman lämmennyt ja varmaan osittain oikosulussa, toimii vähän laiskasti. Takalasi on aika hyvässä kunnossa, punainen väri alkaa hieman hilseillä. Se pitää lakata mahdollisimman pian. Kenttä on hieno, siinä on ollut Mylar-pinnoite varmaan uudesta saakka. Se kiillottui hienosti Novus 1 ja 2:lla. Kyllä tästä vielä hieno peli saadaan!

4.8.2002:

Uusi rollover-tähti on paikoillaan. Kunhan vielä flippereihin vaihtaa vähän parempia osia, on peli hienossa kunnossa. Takalasista tuli lakkauksen ja pienen paikkailun jälkeen oikein hyvä. Äänikorttia vaivannut hurina katosi kun vaihdoin pari kondensaattoria. Ei ihme että 24 vuotta vanhat elkot olivat jo hieman kuivahtaneet.

Tässä pari kuvaa takalasista virta päällä ja ilman.

Kolmas kuva näyttää mistä kaikista kohdista lasia on paikkailtu. Virta pois päältä se näyttää oikein hyvältä, valojen ollessa päällä korjatut kohdat punaisessa maalissa kyllä huomaa mutta ei se näytä ollenkaan niin pahalta kuin läpinäkyvät reiät maalissa.

Takalasin paikkauksiin olen käyttänyt askartelukaupasta saatavia maalikyniä "Hobby Line Lackmalstift". Moneen lasiin sopivat punainen ja keltainen ovat koodiltaan "47212 Rot" ja "47215 Gelb".8.8.2002:Oikean alaflipperin kela oli hieman kärsinyt. Samalla kun vaihdoin sen, vaihdoin myös kaikkien flipperinkelojen sisäholkit. Vanhat olivat kuluneita alumiinisia, nykyiset Tefloniset ovat paljon liukkaampia ja sen kyllä huomaa. Samalla viilasin EOS-kärjet ja flipperinnapit kuntoon, nyt kelpaa taas pelailla. Ihme kyllä, plungerit ja linkit olivat ihan hyvässä kunnossa, eivät vielä ollenkaan väljiä.

14.8.2002:

Vaihdettu droptarget oli tarraa vailla. Samalla totesin vertaillessani omaa Flashia uuden koneen kuvaan, että targettien tarrat olivat pahasti haalistuneet. Alkuperäinen sininen väri oli muuttunut harmaanvihreäksi. Joten skanneri ja kuvankäsittelyohjelma jauhamaan, ja tässä on tulos ennen ja jälkeen:

     

Tulostin kuvat tarrapaperille ja suihkutin päälle kirkasta lakkaa muutaman kerroksen. Eiköhän se aikansa kestä, ja jos kuluu, vaihdetaan sitten uusi koska nyt tarroja on varastossa riittävästi.

7.2.2004:

Flash onkin toiminut hienosti jo pitkään. Oli siis jo aikakin että jotain korjattavaa ilmenee. Bonuskerroin ja Shoot Again -lamput eivät oikein tahtoneet palaa. Williamsin tyyppivika, vastusten katkeaminen lampunohjainpiiristä oli tälläkin kertaa syynä. Kortilla olevat 27 ohmin vastukset ovat tehonkestoltaan hieman alimitoitettuja ja näin 25 vuoden käytön jälkeen alkavat vähän pätkiä. No, oikeastaan syynä taisi olla yhden lamppurivin ohjaintransistorin B-E välin oikosulku, joka kuormitti vastusta entisestään. Vaihdoin uuden transistorin ja kaikki 8 vastusta, ja lamput toimivat taas kuten ennenkin.

8.2.2004:

Vaihdoin +5V suotoelkon powerikortille, kun rippelijännitteen mittaus osoitti konkan jo olevan elinkaarensa päässä, eli rippeliä oli melkein 2 volttia. Konkka olikin vielä alkuperäinen, 25 vuotta onkin ihan hyvä kestoikä elkolle!

16.2.2004:

Flash oli viimeisiä pelejä, joissa käytettiin EM koneista tuttuja pienikelaisia flipperimekanismeja. Firepowerin myötä käyttöön tuli WPC:n kaltainen isokelainen mekanismi, tosin vielä alemmalla 28 V jännitteellä. Myöhemmin se nousi sitten 50 volttiin. Vanhat ja kuluneet mekanismit eivät tosiaankaan oikein enää tehneet työtään kunnolla. Romukentästä löytyi tilalle modernimmat mekanismit 28 V keloilla, tosin eivät nekään enää uudenveroisia ole mutta ero vanhaan on huomattava! Toivotaan että droptargetteja ei nyt ala katkeilla.Alkuperäiset flipperit pienillä keloillaUuden malliset flipperit

10.3.2004:

Äänikortti piti pientä hurinaa, ja vaihdoin sinne loputkin elektrolyyttikondensaattorit. Vaihto auttoi, hurina lakkasi.

30.5.2004:

Pelatessa tuli pantua merkille että kaikki droptargetit eivät aina anna pisteitä. Vanhojen Williamsien droptargeteissa on piirilevystä tehty kontakti, jota pitää kerran vuodessa puhdistaa että se toimisi luotettavasti. Nyt oli sen aika. Puhdistus kontaktisprayllä ja voitelu hyvin pienellä määrällä silikoniöljyä palautti kaikkien targettien toimivuuden taas pitkäksi aikaa.


Takaisin