Paristojen korvaus kultakonkalla

Williamsin flippereissä on vuodesta 1978 alkaen ollut riesana paristojen vaihto vuoden-parin välein. Vaihtamatta jääneet paristot tuhoavat piirilevyn vuotaessaan. Ongelma on pienempi kun käyttää alkaliparistoja, mutta mitäs jos ensi kerralla vaihtaisitkin paristot viimeistä kertaa... kultakonkkaan!


Kultakonkka asennettuna WPC CPU-kortille

WPC-kortille kultakodensaattori istuu näin näppärästi. Konkan miinusnapa kytketään D1 diodin katodipuolen vierestä löytyvään läpivientiin, siinä on maa. Plusnapa menee 180 ohmin (arvo ei kriittinen) suojavastuksen kautta D1 katodille. Vastus rajoittaa tyhjän kondensaattorin latausvirtaa. Kondensaattori pysyy piirikortin päällä kätevästi kuumaliimalla tai silikonikumilla.


Kultakonkka asennettuna System 6 CPU-kortille

System 6 kortilla kondensaattorin miinuspuoli menee jälleen maahan, plusnapa kytketään vastuksen kautta diodin D18 katodille.

Kondensaattorissa riittää virtaa ainakin pariksi viikoksi. Pelin muutaman minuutin päälläolo riittää varaamaan sen. Hyvästi paristojen vaihto, tervemenoa vuotavat akut! Konkkia löytyy hyvinvarustetuista komponenttikaupoista, ja myös Bebekiltä. Vanhemmissa koneissa, joissa on vain CMOS RAM ylläpidettävänä, toimii 0.47 F kondensaattori hyvin. WPC-koneissa suuremman virrankulutuksen (WPC ASIC ja CMOS RAM) vuoksi on isompi, esim. 2.2 F kondensaattori paikallaan.

Huomaa että näitä kondensaattoreita on kahdenlaisia, toinen on tarkoitettu suurille purkausvirroille ja siinä on myös suuri vuotovirta, eli se ei ole hyvä pitkäaikaiseen muistinvarmenukseen. Toinen tyyppi on tarkoitettu pienille virroille ja säilyttää varauksensa pitkään. Se on sopiva flippereihin laitettavaksi. Esimerkiksi Tokin:in kondensaattoreista tyypit FS ja FA ovat suurille virroille tarkoitettuja ja FY taas pitkäikäinen pienivirtainen.

Peleissä on eroja virrankulutuksen suhteen. CMOS RAM voi standby-tilassa viedä yhden mikroampeerin, tai 10 uA. On siis yksilöstä kiinni kauanko kondensaattori tosiasiassa jaksaa ylläpitää muistin sisältöä, ja uudemmissa koneissa kellonaikaa. Kondensaattorin asennuksen jälkeen on peliä pidettävä muutama tunti päällä, että kondensaattorin varautuu ensimmäisen kerran täyteen. Käyttämättömällä kondensaattorilla se vie kauemmin, kun eristekerrokset kondensaattorin sisällä eivät ole vielä muodostuneet.


Vuotanut akku Ballyn kortilla on korvattu kultakonkalla.

Vaihto säästää myös luontoa. Ongelmajätettä paristojen muodossa kertyy vähemmän. Voit myös vaihtaa Bally ja Gottlieb -koneista nikkelikadmiumakun kultakonkkaan, se kytketään tällöin suoraan akun paikalle. Huolehdi että käytöstä poistamasi nikkelikadmiumakku menee asianmukaisesti ongelmajätteisiin!


Takaisin