Flipperin historiaa

1700-luku

Flipperi ei aina ole ollut sellainen elektroninen ääni- ja valoshow, jollaisena me nykyään sen tunnemme. Flipperin historia ylettyy varsin pitkälle, eikä sähkö ollut kuvassa mukana läheskään alusta. Flipperin esi-isänä voidaan pitää 1700-luvun lopulla kehitettyjä Bagatelle-pöytiä, jotka olivat lähinnä nykyäänkin tunnetun fortunapelin ja biljardin välimuotoja. Palloja yritettiin kepeillä tökkimällä saada naulojen ja muiden esteiden reunustamiin lokeroihin tai kuoppiin.

1800-luku

Huomattava kehitysaskel, ja samalla askel kohti nykyisen näköistä flipperiä tuli 1800-luvun lopulla kun keksijä Montague Redgrave Ohiosta patentoi vastikään keksittyyn teräsjouseen perustuvan shooterin vuonna 1871.


Tällaiset pelit olivat suosittuja baareissa, mutta rahastus hoidettiin vielä manuaalisesti. Pallot sai baarin isännältä maksua vastaan, ja korkeasta tuloksesta saattoi voittaa ilmaisen drinkin tai tupakkaa. Ei kuitenkaan kestänyt kauaakaan, kun toinen tärkeä keksintö oli käytössä flippereissä: automaattinen rahastus. 1890-luvun lopulla oli jo paljon erilaisia kolikolla toimivia pelejä.

Vähitellen näitä koneita alettiin jo valmistaa teollisesti. Yksi alkuaikojen suosittu malli oli Caille Bros. Co:n "Log Cabin" vuodelta 1901.


1900-luku

Nämä 1930-luvun alun pelit voisi jo hyvin tunnistaa flippereiksi. Oikeanpuoleisen Bingo-pelin valmistajakin vaikuttaa tutulta... Tuotanto oli jo tuolloin keskittynyt Chicagoon, Illinoisiin, joka oli oleva flipperitehtailun kotipaikka seuraavan puolivuosisadan ajan.Tuon ajan peliautomaatit olivat yleensä bingopelejä tai kaikkien tuntemia suosittuja klassisia hedelmäpelejä.

Pelit kehittyivät, ja jossain vaiheessa yksinkertaiset sähkölaitteet tulivat kuvaan mukaan. Vuonna 1937 julkaisi Chicago Coin "DUX"-pelin, jossa ensimmäistä kertaa oli meidän tuntemamme täysikokoinen backglass.

DUX kuvassa ilman jalkoja

Tässä taulussa vaihtuvat valot osoittivat pelaajan tuloksen, ja mukana oli jopa yksinkertainen animaatio lentäviä sorsia. Jotain kuitenkin vielä puuttui... ominaisuus, josta flipperin suomenkielinen nimikin tulee. Flipperit! Pelaaja ei pystynyt vaikuttamaan pallon kulkuun kuin mitoittamalla shooterin voiman tarkasti ja tönimällä konetta oikeissa paikoissa. Saatiin odottaa vielä 10 vuotta, ennenkuin Gottliebiltä tuli "Humpty Dumpty", ensimmäinen flippereitä käyttävä flipperi.

Flipperit!

Humpty Dumpty playfield Humpty Dumpty backglass

Flippereitä olikin sitten heti 6 kpl, 3 kummallakin puolella kenttää. Tosin sijoittelu oli aivan erilainen kuin nykyinen. Flipperit olivat aika ylhäällä kentän reunoilla, ja kaiken lisäksi toimivat "väärään suuntaan", eli akseli oli kentän keskelle päin olevassa päässä. Muutaman vuoden kuluttua flipperit asettuivat oikeille paikoilleen ja valonäyttöinen tulostaulu vaihtui numeronäyttöiseksi.

Kulta-aika

50-, 60- ja 70-luvut olivat flippereiden kulta-aikaa. Tärkeimpiä valmistajia olivat silloin Gottlieb, Bally ja Williams. Monet legendaariset flipperit ovat tuolta aikakaudelta: Gottliebin "Kings & Queens", ja "Slick Chick", Williamsin "Gusher" ja "Skill Pool". Ballyn varsinainen paras kausi alkoi 1970-luvulla, loistavilla "4 Million B.C." ja "Fireball" koneilla.

Gusher Slick Chick Fireball

Loppu?

1980-luvun alussa alkoi videopelien suosio viedä asiakkaita flippereiltä hitaasti mutta varmasti. Paljon hienoja keksintöjä tehtiin, flipperit muuttuivat mikroprosessorin ohjaamiksi loistavine äänineen ja graafisine näyttöpaneeleineen, mutta mikään ei auttanut. 60 vuotta toiminut Dave Gottliebin perheyritys teki viimeiset pelinsä 1990-luvun alussa. Hiukan tätä aiemmin Williamsin ja Ballyn flipperiosastot fuusioitiin toisiinsa. 1990-luvulla Bally/Williams teki kerrassaan loistavia flippereitä, jotka muistetaan vielä vähintään seuraavat 60 vuotta. Valitettavasti vain flipperien suosio ei enää noussut 1960-luvun kulta-aikojen tasolle. Vuoden 1998 lopussa Bally/Williams julkaisi uuden sukupolven flipperin, Pinball 2000:n. Sekään ei auttanut kilpailussa video- ja tietokonepelejä vastaan, ja niin vuoden 1999 lopussa Bally/Williams vetäytyi flipperituotannosta oltuaan alalla yli 60 vuotta. Onneksi kaikki ei vielä ole lopussa, vuonna 1976 Chicago Coinin ostaneen Stern-firman perustajan Sam Sternin poika Gary on ilmoittanut jatkavansa flipperien tekemistä. Odotamme mielenkiinnolla mitä Gary saa aikaan, ja nouseeko flipperien suosio vielä niille kuuluvalle tasolle. Kiitokset hienoista laitteista Gottlieb:lle, Bally:lle ja Williams:lle sekä niissä työskennelleille nerokkaille henkilöille. Onnea ja menestystä Gary Sternille.

Vuosilukuja ja koneita

1931 - Baffle Ball (D. Gottlieb & Co,) - Ensimmäinen kaupallisesti merkittävä peli. 50000 kpl myyty!
1931 - Ballyhoo (Bally Mfg.) - Ballyn ensimmäinen peli. Myyty 75000 kpl.
1932 - Advance (Harry Williams) - Ensimmäinen TILT-mekanismi.
1933 - Contact (Pacific Amusement) - Harry Williamsin suunnittelema peli, jossa ensi kertaa mekaaninen palloa liikuttava laite (monttu) sekä ääni!
1936 - Bally esittelee bumperin pelissä Bumper.
1946 - Harry Williams perustaa Williams Manufacturing-firman.
1947 - Humpty Dumpty - (D. Gottlieb & Co.) - Ensimmäinen peli, jossa on flipperit!
1948 - Williams esittelee Jet Bumperin pelissä Saratoga ja sijoittaa flipperit kentän alareunaan.
1951 - Gottlieb esittelee Slingshotin.
1954 - Super Jumbo (Gottlieb) - Ensimmäinen 4 pelaajan kone.
1956 - Balls-A-Poppin' (Bally) - Ensimmäinen multiball.
1957 - Puiset jalat vaihtuvat metallisiin.
1960 - Magic Clock (Williams) - Ensimmäinen kone, jossa on liikkuva targetti.
1960 - Flipper (Gottlieb) - Extra Ball ensimmäistä kertaa.
1962 - Vagabond (Williams) - Williams esittelee drop targetin.
1968 - Williams kasvattaa flipperin koon 2":sta nykyisenlaiseksi.
1972 - Williams käyttää tasavirtasolenoideja.
1975 - Spirit of 76 (Mirco Games) (eri kone kuin Gottliebin samanniminen) - Ensimmäinen mikroprosessorikone.
1977 - Atarians (Atari) - Ensimmäinen widebody-kone.
1977 - Ballyn Eight Ball tekee nykyaikaisten flipperien myyntiennätyksen: 20230 kpl!
1979 - Gorgar (Williams) - Ensimmäinen puhuva flipperi.
1980 - Firepower (Williams) - Ensimmäinen elektroninen multiball flipperi.
1981 - Haunted House (Gottlieb) - Ensimmäinen kolmikerroksinen flipperi.
1987 - Laser War (Data East) - Uusi firma esittelee ensimmäisen stereoäänisen flipperin.
1990 - Checkpoint (Data East) - Ensimmäinen pistematriisinäyttö.
1993 - Twilight Zone (Williams) - Enemmän uusia patentteja kuin missään tähänastisessa pelissä.
1998 - Williams esittelee uuden Pinball 2000 järjestelmän.
1999 - Kahden P2K koneen jälkeen Williams vetäytyy flipperialalta pienen kysynnän vuoksi.
1999 - Gary Stern ostaa Segan flipperituotannon ja jatkaa ainoana valmistajana STERN-merkillä.Takaisin

Kuvat: Bueschel: Pinball 1, Internet Pinball Database