Flipperiharrastajat Karvialla

6.8.2001:

Kesä alkaa olla lopuillaan ja oli taas Karvia-päivien aika. Karvialaisen flipperiharrastajan Kauko Kanniston kokoelma oli viikonlopun ajan yleisön käytössä ja ihasteltavana. Tottakai siellä piti jokaisen alan harrastajan käydä! Kauko olikin järjestänyt hienon mökin käyttöömme viikonlopuksi, joten ei muuta kuin matkaan. Perjantaina lähti Helsingistä SPEL:n iskuryhmä Antti ja Sampo vahvistuksenaan Ballyn legendaarisen Wizardin omistavat Aku ja Helena.Tarkoitukseen erittäin hienosti sopivan linja-auton kyytiin oli vielä lastattu Antin varastolta Ballyn Mystic-flipperi ja Baby Pac-Man -videopeli. Hyppäsin bussin kyytiin Tampereella ja hieman evästä lähikaupasta haettuamme suuntasimme kohti Karviaa. Pelit nostettiin mökin terassille ja laitettiin pikaisesti pystyyn, töpseli vain seinään, grilli kuumenemaan ja sauna palamaan niin päästiin vauhtiin. Perjantai-ilta meni mukavasti pelaillessa ja tietysti flipperiaiheista kirjallisuutta selatessa.


Tällaisessa mökissä kyllä kelpasi viikonloppua viettää. Kuvassa myös kulkuvälineemme. Antti ihmettelee eikö flipperi siirrykään itsekseen.


Sampo ja Antti voimailivat flipperin terassille.


Ensin on piuhat kuitenkin kytkettävä, mutta sehän ei ammattimiehiltä kauaa vie, ja pian päästiinkin jo pelaamaan.


Kevyen flipperin kantamisen jälkeen olikin vuorossa hankalampi homma: Baby Pac-Man, mutta Aku, Sampo ja Antti saivat senkin ehjänä bussista ulos.

Antin Mystic oli ammattilaisten käsissä tosi kovilla, eikä ihme että rasitus oli toiselle flipperinkelalle liikaa. Tulihan siitä savua mutta kukas nyt kesken pelin lopettaisi vaikka vähän käryäisikin. Vasta kun kela oli sulanut kokonaan ja flipperi jumittui, loppui Mysticin pelaaminen. No, ehkäpä saamme Kaukolta varaosan seuraavana päivänä...


Kela mustui päältä vain hieman mutta sisältä se oli aivan umpeen sulanut. Mystinen 'akupatti' pullahti kelan pintaan, Mystic-flipperistä kun oli kysymys.

Kauko itse ehti soittokeikaltaan paikalle vasta neljän aikoihin aamulla, jolloin porukka oli jo hieman uuvahtanut mutta todettiin luolan olevan seuraavana päivänä valmiina ja pelien kunnossa meitä ja muita varten. Mökin vuokraajan, Karvian liikuntaviraston edustajakin kävi tervehdyskäynnillä aamusella - hämmästyttävän hyvin hän pystyi kyllä peittämään ihmetyksensä kun sekalaisen porukan lisäksi mökissä oli sekalaisia peliautomaatteja. Eihän niitä ulos voinut jättää yöksi, jos vaikka sataisi...Puolilta päivin sitten, kun aamukahvit yms. oli saatu juotua, Sampo starttasi linja-auton ja lähdimme kohti Kaukon luolaa. Matkaa oli mökiltä vajaa 10 km, joten pitkään ei tarvinnut ajella. Luolassa oli 19 flipperin rivi valmiina, joten ei muuta kuin pelimerkkejä taskuun ja koneiden kimppuun!
Antti on kohdannut voittajansa: Surf Champ edelleen iskussa.


Kuivin suin ei tarvinnut pelata, sillä tottakai Kaukon luolassa tarjoilu toimi. Kahvia, teetä ja pullaa oli tarjolla nälkäisille pelaajille

Vähäisestä mainostuksesta huolimatta oli harrastajia eksynyt paikalle muitakin, viikonlopun aikana luolalla näyttäytyi alan miehiä mm. Vihdistä, Espoosta ja Turusta. Hieno EM-koneiden kokoelma herätti ansaittua ihailua. Kauko esitteli meille myös viimeisimpiä virityksiään, tällä kertaa hän oli päättänyt auttaa EM-ksylofonien puutteesta kärsiviä harrastajia ja valmistanut muutaman uusiotuotteen pahimpaan hätään. Ja lisää kuulemma saadaan jos tarvitaan, hieno homma!Tietysti Kaukolta löytyi Mysticiinkin varaosa, tosin ei aivan alkuperäinen. Potkua kyllä tulikin ihan kiitettävästi kun 50 voltin koneeseen laitettiin 24V kela. Ihme kyllä ei droptargetteja alkanut katkeilla. Flipperit herättivät myös laajempaa kiinnostusta, ja Radio Nova kunnostautui tekemällä lyhyen haastattelun, jossa Kauko kertoili harrastuksestaan. Jossain vaiheessa pistän tuon haastattelupätkän tälle sivulle kuunneltavaksi. Luolan ovet laitettiin säppiin kahdeksalta illalla ja siirryimme taas mökille.Ilta kului saunomisen, pelaamisen ja muun hauskanpidon merkeissä mutta päivä oli ollut sen verran pitkä ja raskas että jo kahden maissa oli mentävä nukkumaan.

Sunnuntaina olikin sitten aika jättää jäähyväiset hienolle mökille. Toki vielä lämmitettiin sauna ja Antin grilli ennen perusteellista siivousta ja tavaroiden pakkausta. Pelit kannettiin linja-auton sisuksiin ja Aku taiteili varmaan monen vielä ihmettelemät terveiset mökin vieraskirjaan. Paikka oli kertakaikkiaan hieno, ja vaikka mökin vieressä kulkeva joki olikin SYVÄ, ei onneksi outoja banjonsoittajia näkynyt... Kävimme vielä Kaukon luolalla pelailemassa, mutta sitten olikin käännettävä linja-auto kohti Tamperetta ja Helsinkiä.

Jos oli flipperiharrastajilla ollut jano viikonloppuna, niin paluumatkalla oli myös bussi janoinen. Scanian vesiletkun käyttötunnit olivat tulleet täyteen ja vettä piti lisätä vähän väliä. Tampereelle kuitenkin päästiin ja esittelin vielä alan miehille Antille ja Sampolle P. Mäkisen kuorma-autojen hautausmaan. Vesiletkua hieman paikkailtiin ja minun oli aika jäädä kyydistä pois. Toivon mukaan viritykset kestivät Helsinkiin asti!

Suuret kiitokset Kaukolle hienoista järjestelyistä sekä Antille ja Sampolle asiallisesta kuljetuksesta. Ensi vuonna uusiksi, ja toivottavasti taas paljon harrastajia ehtii mukaan!


Flipperikoira.


Takaisin