Kaukon flipperikokoelma

Olin jo alkanut luulla että EM koneet ovat kokonaan unohtuneet keräilijöiltä, mutta päästyäni tutustumaan karvialaisen Kauko Kanniston kuudentoista pelin kokoelmaan saatoin ilokseni todeta olleeni pahasti väärässä! Joulukuussa 2000 Kauko soitteli ja kertoi harrastuksestaan, ja nyt vuoden vaihduttua järjestyi tilaisuus lähteä tutustumaan Kaukoon ja hänen koneisiinsa. APz hyppäsi aamulla Kouvolassa Tampereen junaan, ja täältä jatkoimme autolla matkaa kohti Karviaa. Reilun tunnin ajomatkan jälkeen olimmekin perillä Karviassa.

Kaukon pelit ovat erään kiinteistön kellarissa, jonne hän on rakentanut 'flipperiluolan', joka on myös yleisölle avoinna Karvia-päivien aikana syksyllä. Muulloin koneet ovat vain omassa käytössä. Kellarin rappuja alas kävellessä mieleen tulvahti muistoja vanhoilta ajoilta, kun nenässä tuntui väärentämätön EM-flipperin tuoksu! Alas päästyä olivat silmät tipahtaa päästä kun näin pelirivit:


(Kellarissa ei oikein valo riittänyt kameralleni, joten kuvien laatu on hieman onneton.)


Kauko on viitisen vuotta kartuttanut flipperikokoelmaansa, jossa on pelkkiä EM-koneita 1960- ja 1970-luvuilta. Tällä hetkellä Kaukon luolassa olivat käyttökunnossa koneet:

Kaukolla on työn alla vielä muutamia muitakin koneita, ja kellarissa on tilaa vielä ainakin neljälle flipperille, joten odotamme malttamattomina seuraavien projektien valmistumista, jolloin viimeistään on aika tehdä uusi vierailu Kaukon luolaan!

Kaikkia koneista en ollut aiemmin nähnytkään, joten päivä kyllä kului nopeasti pelatessa ja Kaukon kanssa jutellessa, keskustelun aiheena tietysti flipperit! Välillä kävimme pienen matkan päässä Kaukon kotona välipalalla, ja sitten taas pelejä ihastelemaan.


Tässä kokeiltavanani Joust. Kyllä oli hienoa päästä taas EM-koneisiin kiinni, niissä on ihan oma tuntumansa, josta pelkästään elektronisia koneita pelanneet jäävät valitettavasti paitsi.


Kokoelmaan kuuluu myös tämä Gottliebin biljardiaiheinen runsaasti drop targetteja sisältävä Hot Shot vuodelta 1973. Mekaanikon urani alkoi vuonna 1979 juuri Hot Shotin korjaamisella!


Omistaja avaa Space Odysseyn...


... ja elektronisten pelien taitaja APz ihmettelee EM-koneen relepaljoutta.


(Huomaa jopa alkuperäinen tyyppimerkintä kelan kyljessä!)

EM-koneiden varaosia ei löydykään enää ihan joka maitokaupasta, mutta Kauko on taitava harrastaja, joten hänelle ei tuota ongelmia valmistaa puuttuvia osia itse! Jos nyt vaikka flipperin kela tai plungerin linkki on sattunut hajoamaan syntyy Kaukolta käden käänteessä entistä ehompi kotimainen korvausosa. Opin itsekin uuden kikan Gottliebin katkenneiden droptargettien korjaukseen: puinen jäätelötikku on juuri sopivan levyinen liimattavaksi targetin taakse vahvikkeeksi!


Kaukon vanhin flipperi, Williamsin Ten Spot on vuodelta 1961. Jo silloin oli flipperin sisällä jo melkoinen määrä releitä ja muuta tavaraa.


Tässä Ten Spotin pelikenttä, joka ei ollenkaan häpeä uusia koneita vaikka onkin jo neljäkymmentä vuotta vanha!


Ajan hammas syö myös flippereitä, erityisesti taulun lasin maalaus tahtoo hilseillä ja haalistua. Tietenkään tällainen pikkuseikka ei Kaukoa haittaa, vaan hän tarttuu kynäruiskuun ja korjaa maalaukset, toisinaan hyvinkin suurilta alueilta. Tässä esimerkkinä Roy Parkerin alunperin kuvittama Swing Along, joka on muuten ensimmäinen flipperi, jossa käytettiin pyörivää spinneriä. Kuten tiedämme, pyörivä liike kiehtoo hulluja, myös meitä flipperihulluja, joten on hienoa että Kauko on saanut tällaisenkin aarteen entisöityä.

Luonnollisesti Kaukolta onnistuu myös pelin kabinetin uudelleenmaalaus, mikä onkin usein vanhojen koneiden kanssa tarpeellinen taito. Peli on saattanut viettää esimerkiksi navetassa 20 vuotta lahoamassa, tai edellinen omistaja on saanut päähänsä maalata koneen iloisen harmaaksi. Onneksi alkuperäisen maalauksen värit ja kuviot saa yleensä vielä selvitettyä, joten ne voidaan palauttaa entiseen asuunsa. EM-koneissa oli kabinetin kyljissä erikoisuutena vielä maaliroiskeiden kaltaiseksi tehty musta täplitys, jonka ansiosta lika ja maalin kuluminen ei näkynyt niin selvästi. Kauko on tehnyt entisöimiinsä kabinetteihin myös nämä roiskeet käyttämällä mustaa maalia, peukaloa ja hammasharjaa!


Tästä Williamsin Tom Tomin taulun lasista oli iso pala lohjennut irti ja maalia puuttui vielä suuremmalta alueelta. Epätarkasta kuvasta ei oikein edes näy miten Kauko on taiteillut lasin alkuperäiseen kuntoon, mutta se onkin osoitus siitä miten huomaamaton voi taitavasti tehty korjaus olla.


EM-koneiden aatelia ovat klassikot Space Odyssey ja Capt. Fantastic, jotka molemmat on Kauko saanut kokoelmaansa hankittua. Tässä Capt. Fantasticin priimakuntoinen taulu. Musiikin harrastajana Kaukolla on tietysti myös taulussa poseeraavan Elton Johnin 'Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy' vinyylilevy vuodelta 1975.
(Vahinko ettei kitaravirtuoosi Frank Zappa päässyt eläessään yhdenkään flipperin tauluun, koska silloin minullakin melko varmaan olisi flipperiä vastaava levy!)


Pelien siirtelyä ja kasausta helpottamaan Kauko on suunnitellut ja rakentanut itse hienon flipperikärryn, jolla kasaan ruuvattuna voidaan kuljettaa flippereitä pystyasennossa, ja kampea kiertämällä saadaan kärry riittävän korkeaksi, jotta päällä olevan flipperin jalat voidaan kiinnittää tai irrottaa. Tällaista kärryä ei muilla olekaan!

Suuret kiitokset Kaukolle oivan pelikokoelman esittelystä ja toivotaan että hienoja koneita löytyy ajan myötä vielä lisääkin! Seuraava oma flipperihankintani tulee varmasti olemaan myös EM-kone, niin upealta tuntui taas päästä nuoruusvuosien jo hieman unohtuneiden flippereiden pariin.

Flipperiluola kesällä 2001

Kauko joutui siirtämään koneensa pois vanhasta luolasta, mutta onneksi tilaa järjestyi saman rakennuksen toiselta puolelta. Tunnelma on nyt entistä luolamaisempi, koska kaikki flipperit ovat yhdessä pitkässä rivissä. Pimeässä luolassa yhdeksäntoista flipperin valaistu rivi on sanoinkuvaamattoman upea näky.Flippereitä on tosiaan nyt jo 19, viime kerran jälkeen on Kaukon kokoelma karttunut kolmella uudella koneella. Näitä viimeisimpiä hankintoja ovat Gottliebin Orbit sekä Williamsin Heat Wave ja Big Deal, suunnittelijoinaan legendaariset Ed Krynsky ja Steve Kordek.Monet muistavat myös Williamsin uudemman Big Deal-flipperin vuodelta 1977. Tämä Kaukon kone on kuitenkin hieman vanhempi samanniminen versio.

Kauko on nyt viritellyt koneensa viimeisen päälle iskuun, joten Karvia-päivillä 4-5 elokuuta varmaan luolassa riittää tyytyväisiä pelaajia! Samana viikonloppunahan on Karvialla flipperinomistajien tapaaminen - tule mukaan! (voit kysyä lisätietoja Kaukolta, puh. 040 530 6063)

Kuvia Karvia-päivien tapahtumista täällä.

Kauko ja flipperit TV:ssäMTV3:n Kymmenen uutiset teki palveluksen kaikille flipperiharrastajille ja otti Kaukon flipperiluolan loppukevennyksensä kohteeksi 23.9.2001. Toki flipperit ansaitsisivat vaikka oman ohjelmasarjan, mutta tämä on jo hyvä alku! Jos et sattunut näkemään kun Kauko kertoi koneistaan, voit ladata videon (2.45 MB) itsellesi klikkaamalla tästä.


Takaisin