Vihjeitä kunnostukseen

Sisältö
Pesu ja vahaus

Kun olet ostanut käytetyn flipperin, on se tietysti saatettava uutta vastaavaan kuntoon. Kaikkia mahdollisia osia ei kannata vaihtaa, ja pelin iästä riippuen uusien varaosien saanti voi olla vaikeaakin. Joten kannattaa keskittyä pahimmin kuluneiden osien vaihtoon tai korjaukseen.

Ensimmäiseksi on kone puhdistettava kunnollisesti. Tämä edellyttää yleensä kaikkien irtoavien osien irrotusta ja puhdistusta. Tässä vaiheessa kannattaa tehdä muistiinpanoja tai ottaa valokuvia, että saa kaiken taas kasattua jälkeenpäin. Kun kentästä on kaikki mahdolliset osat irrotettu, on itse playfieldi helppo puhdistaa. Tähän kannattaa ensimmäisellä kerralla käyttää Novus kakkosta, jotta saadaan kaikki talma kunnolla irti. Seuraavilla puhdistuskerroilla käytetään miedompia aineita. Kun playfieldi on puhdas, vahataan se joko jollain modernilla autovahalla tai sitten perinteisellä carnaubavahalla. Vahaa ei kannata säästellä, mutta myöskään kiillotusvaiheessa ei voimia saa säästellä. Vuoden 1992 jälkeen on useimmissa peleissä ollut ns. Diamondplate- tai muu vastaava muovipinnoitteinen playfieldi. Näiden vahauksessa kannattaa olla tarkkana ettei käytä lakkabensiinipohjaista vahaa. Bensiinit ja niiden johdannaiset syövyttävät Diamondplatea!

Puhdistuksessa ei ole syytä unohtaa myös playfieldin alapuolta. Kaikki rampit, muovitunnelit, ym keräävät yllättävän suuria määriä nokea. Ne pitää puhdistaa silloin tällöin. Samalla voi tarkistaa että kaikki playfieldiin kiinnitetyt vehkeet ovat kunnolla kiinni, eli löysät ruuvit kierretään tiukalle. Muovisten tunnelien, samoinkuin yläpuolisten muoviramppien kanssa kannattaa olla tarkkana, ne ovat saattaneet haurastua aikojen saatossa. Jos kaikesta huolimatta muovi lohkeaa, voi korjausta yrittää liimaamalla ohutta akryylilevyä epoksiliimalla hajonneeseen paikkaan. Paikkapalaa voi ennen liimausta muotoilla lämmittämällä sitä kuumailmapuhaltimella ja taivuttamalla varovasti.Lamput

Kaikkien lamppujen on toimittava. Jos pelissä on rikkinäisiä yleisvalaistuslamppuja, jää pelin tuntuma vajavaiseksi ja pimeäksi. Ja jos feature-valot eivät toimi ei pelaaja tiedä missä mennään. Samalla kun rikkinäiset lamput vaihdetaan uusiin voidaan puhdistaa feature lamppujen insert-muovit alapuolelta. Tähän sopii kontaktispray ihan kivasti, lyhyt suhautus poistaa noen insertistä. Joskus voivat lamppujen insertit nousta koholle kentästä. Niitä voi naputella varovasti alas ja sitten liimata pikaliimalla paikalleen.

Kumit

Pelin toimivuus on paljolti kiinni kumien kunnosta. Koska ne eivät ole kovin kalliita, kannattaa ostaa kokonainen kumisarja ja vaihtaa kaikki kerralla. Valkoiset kumit ovat kimmoisampia mutta jotkut koneet vaativat mustia kumeja ulkonäkösyistä. Jos rahasta ei ole pulaa, voi kokeilla molempia. On syytä muistaa että ultraviolettivalo kovettaa kumeja, joten flipperin päälle ei kannata asentaa loisteputkivaloja, tai ainakaan niitä ei kannata pitää päällä jatkuvasti. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös varaosakumien säilytyksessä. Erittäin tärkeä on shooterin kumi, joka on usein hajalla. Tällöin shooter iskee palloon koloja, jotka hankaavat pahasti playfieldiin reikiä. Shooterin kumi kannattaa tarkistaa usein ja vaihtaa tarvittaessa. Jos palloissa on pahoja naarmuja tai koloja, pitää nekin vaihtaa. Oikea koko on 1-1/16 ". Vähän kuluneet ja himmeät pallot saa kiiltäviksi Johnsonin teräskiillokkeella, jota saa melkein kaikista kaupoista.Asentaja-Arskan virittelemän koneen korjaus

Asentaja-Arska on flipperimekaanikko. Hänen jäljiltään ovat koneet joskus hyvässä kunnossa, joskus eivät. Joskus ne ovat lähes pelikelvottomia, mutta yleensä Arska saa koneen kuin koneen sellaiseen kuntoon että sinne voi laittaa rahaa. Tämä on tietysti Arskan työnantajan kannalta tärkeintä. Arska joutuu tekemään töitä baarien hämyssä, ystävällisten asiakkaiden seuratessa työn sujumista ja antaessa hyviä neuvoja. Koneet hän joutuu korjaamaan niillä työkaluilla ja varaosilla, joita sattuu pakissa mukana olemaan. Tämän vuoksi korjaukset eivät aina ole ihan viimeisen päälle hienoimpia. On todellakin aivan eri juttu korjata kotona olevaa flipperiä kunnollisilla työkaluilla, riittävän ajan ja oikeiden varaosien kanssa. Ymmärtäkäämme siis Arskan virityksiä - hän on tehnyt vain työtään parhaansa yrittäen. Kuitenkin on tärkeää ja hyödyllistä korjata nämä Arskan virittelemät jutut kunnolla, kun kerran siihen on mahdollisuus. Niin Arskakin tekee, kun kone saadaan baarista välillä verstaalle täyshuoltoon.

asentaja-antti
Älä päästä tämännäköistä miestä flipperisi kimppuun!


Kaikki sulakkeet on käytävä läpi ja vaihdettava oikean kokoisiin. Ehkä Arskalla ei ole ollut kuin 20 A hitaita mukanaan, ehkä joku muu vika on aiheuttanut sulakkeen palamista. Joka tapauksessa liian suuri sulake aiheuttaa helposti lisää vikoja. Vaikeasti korjattavia vikoja. Joten osta riittävä varasto eri kokoisia sulakkeita (katso koneesi manuaalista) ja asenna oikeankokoiset. Jos joku sulake nyt palaa, on siihen varmasti syy. Selvitä vika ja korjaa se. Sulakkeen palaminen voi aiheutua vaikka siitä, että asentaja-arska tai hänen työkaverinsa tinaaja-turo ovat vaihtaneet palaneen kelan tilalle "hieman" erilaisen. Toivottavasti väärä kela on edes kokonsa puolesta sopinut paikalleen, muuten paikkailet lisää jälkiä... Joten taas manuaalia plaraamaan, ja tarkista että kaikki kelat ovat sitä tyyppiä mitä manuaali väittää. Liian heikot flipperinkelat tekevät pelistä velton, liian vahvat taas polttavat sulakkeita ja aiheuttavat väsymismurtumia ja muuta tuhoa. Myös muut kuin flipperinkelat pitää tarkistaa. Kokeile että plungeri liikkuu esteettä kelan sisällä. Jos ei, niin pura, puhdista, vaihda muoviholkki tai tarvittaessa plungeri ja coilstop. Tarkista samalla että suojadiodi on paikoillaan ja molemmista päistä kiinni kaikissa niissä keloissa, joissa diodi kuuluu olla.

Joskus hyvää tarkoittava arska on ostanut huoltoasemalta purkin CRC:tä tai jotain muuta vastaavaa tosi hienoa voiteluainetta, ja suihkutellut sitä varmasti tarpeeksi joka paikkaan. Tästä seuraa suunnilleen joka paikan jumiutuminen ja reilusti työtä. Voidellut osat keräävät ilmasta nokea ja pölyä, ja rasva pikeentyy muodostaen purukumin kaltaista tahnaa. Se pitää saada pois! Etenkään solenoideja ei koskaan saa voidella millään aineella. Plungeriin muodostuva grafiitti kyllä hoitaa voitelun. Samoin kaikki liikkuvat osat, joissa on muovi-metalliliitos, pitää jättää voitelematta. Nykyaikaisessa flipperissä on vain pari paikkaa, joihin voi laittaa tosi varovasti tipan hyvää öljyä: slingshottien vivun laakeripiste ja pallon shooterille syöttävän mekanismin laakeripiste, jos se on metallia. Muut paikat ilman! Öljyämällä rikotun koneen puhdistus tapahtuu purkamalla kaikki liikkuvat osat paloiksi ja pesemällä kaikki osat Sinolilla tms. liuottimella. Tässä vaiheessa on kätevää vaihtaa kaikki pahasti kuluneet osat, kun ne ovat jo valmiiksi irti. Voihan myös olla että öljyämisellä alunperin yritettiin korjata jotain kulumisen aiheuttamaa toimintahäiriötä. Yleensä kuitenkin pelkkä puhdistus riittää - ja olisi varmaan riittänyt alunperinkin, sen öljyämisen sijasta.

Kuten mekaaniset osat kuluvat, myös ruuvitkin löystyvät flipperin tärinässä. Pois pudonneiden ruuvien tilalle on arska joskus laittanut väärän kokoisia. Niitä voi yrittää vaihdella oikeisiin, jos jostain sellaisia löytää. Hankalampaa on jos kierteetkin ovat sökönä. Silloin on mukavaa jos tuttavapiirissä on joku sorvin ym. koneita omistava kaveri. Monia laitteita on kentän alapinnassa kiinni puuruuveilla. Ne voivat ajan mittaan löystyä niin että arska joutuu vaihtamaan tilalle isomman puuruuvin. Tällöin on syytä toivoa että uusi ruuvi ei ole niin pitkä että se tulee kentästä läpi. Oikeaoppisempi korjaus on porata ruuvin syömä reikä kunnolla isommaksi ja liimata sinne puutappi, johon sitten porataan uusi reikä oikeankokoista ruuvia varten. (kiitos vihjeestä Simo!)

Myös kentän yläpuolella voi olla arskan virityksiä. Joku ramppi on murtunut tai rautalankaosa katkennut. Niitä on sitten arska korjaillut teipillä ja purukumilla. Parasta olisi saada uudet vastaavat osat tilalle, mutta se ei aina onnistu. Silloin on hankittava rautakaupasta sopivan paksuista teräslankaa ja väänneltävä siitä uusi varaosa, rautalankavehkeiden kyseessä ollen. Murtuneiden muoviramppien korjauksessa on ohut muoviliuska ja epoksi- tai kuumaliima aika kova sana. Kosmeettisempia haittoja ovat sitten erinäiset murtuneet light hoodit ja muut koristeosat. Niitä voi yrittää vaihtaa uusiin jos sattuu löytämään, tai sitten voi käyttää luovuuttaan ja rakentaa itse sopivia varaosia.

Flipperien korjaus

Nykyaikaisessa flipperissä, kuten nimikin sanoo, ehkä tärkeimmät osat ovat juuri flipperit. Jos flipperit toimivat huonosti ei muuten hyväkään peli jaksa kauaa kiinnostaa. Flipperien korjaus uutta vastaavaan tilaan ei ole erityisen hankalaa.

Koneen iästä riippumatta flippereissä on sama toimintaperiaate. Kun pelaaja painaa nappia, kulkee voimakas virta flipperin kelan kautta. Flipperin liikkuessa yläasentoon käyttää se kytkintä, joka vähentää virtaa, ettei kela pala rikki vaikka flipperiä pidettäisiinkin yläasennossa pitemmän aikaa.

Vanhemmissa koneissa tämä toiminta on tehty niin, että flipperin kelassa on kaksi osaa, veto- ja pitokelat. Nämä kelat on kytketty sarjaan, ja pitokela on oikosuljettu EOS, eli End Of Stroke kytkimellä. Painettaessa flipperin nappia, virta kulkee vahvan vetokelan läpi ja saa aikaan voimakkaan flipperin liikkeen. Flipperin noustessa yläasentoon se avaa EOS kytkimen, joka saa aikaan virran kulkemisen myös pitokelan kautta. Tällöin virta pienenee niin että kela ei kuumene liikaa vaikka nappia pidettäisiin pitkän aikaa painettuna. Jos EOS kytkin ei jostain syystä toimi, ylikuumenee flipperin kela varsin nopeasti. Tällöin kelan sisäholkki yleensä sulaa aiheuttaen flipperin jumiutumisen, ja samalla kertaa myös kelan langan eristeet sulavat aiheuttaen kelan oikosulun ja sulakkeen palamisen. Kela ja holkki menevät tällöin vaihtoon.

Bally/Williamsin koneissa suunnilleen vuodesta 1992 lähtien on ollut käytössä Fliptronic järjestelmä, jossa flipperin napit ohjaavat optokytkimien kautta Fliptronic-korttia, joka annostelee sähköä flipperin keloille. Tämä on kohtuullisen toimintavarma järjestelmä, kunhan varmistat että flipperin nappien optoissa ei ole pölyä ja nokea pimentämässä optoa. Puhdistus paineilmalla tai puhaltelemalla ja pyyhkimällä on paikallaan. Fliptronic järjestelmässä EOS kytkin ei enää ole pitokelan rinnalla, vaan normaali sulkeutuva kytkin, joka on kytketty suoraan Fliptronic-kortille. Järjestelmä tarkkailee flipperin toimintaa, ja mikäli EOS kytkin ei sulkeudu tietyn ajan kuluessa flipperin napin painamisesta, katkaistaan virta vetokelalta automaattisesti, jolloin kela ei vaurioidu vaikka EOS kytkin ei toimisikaan. Hyvän pelituntuman kannalta on kuitenkin tärkeää että EOS kytkin toimii kunnolla ja on oikein säädetty. Oikea säätö edellyttää kytkimen aukeamisen tai sulkeutumisen flipperin liikkeen loppuvaiheessa.

Vuotta 1992 vanhemmissa koneissa ohjaa flipperin nappi suoraan kelaa. Napin kärjet on silloin tällöin viilattava kärkiviilalla puhtaiksi, jotta saataisiin riittävä virta flipperin vetokelalle. Samoin on EOS kärjet viilattava, koska niiden kautta kulkee myös vetokelan virta. Uudemmissa Fliptronic-koneissa riittää opton puhdistus ja EOS kärkien puhdistus kontaktisprayllä ja pahviliuskalla.

Silloin tällöin on syytä myös tarkistaa flipperin plungeri ja coilstop. Nämä eivät ole kalliita osia vaihtaa, vaikka ovatkin hyvin tärkeitä flipperin kunnollisen toiminnan kannalta. Kotikäytössä näiden osien kuluminen on hyvin vähäistä, ja vaihtotarvetta ei juurikaan ensimmäisen kerran jälkeen tule. Kun plungerin vaihtaa, kannattaa samalla vaihtaa kelan sisäholkki uuteen nailoniseen. Messinki- ja alumiiniholkeista kannattaa pysytellä erossa. Itse kela ei käytössä kulu, ellei se jonkin muun vian takia ylikuumene, minkä taas tunnistaa ruskettuneesta tai mustuneesta käärepaperista.

Niinikään kotikäytössä ainakin kerran vaihdettava osa on kentän läpi menevä holkki. Kentästä irtoava lika ja vaha ajautuu holkin sisään jumittaen flipperiä. Asiallinen puhdistuskin auttaa kyllä, mutta tämäkään osa ei ole kallis vaihtaa kokonaan uuteen. Holkin vaihdon yhteydessä on tärkeää ettei flipperi tule pystysuunnassa liian tiukalle. Pystyvälystä pitäisi olla 0.8 mm. Sopivan välystulkin voi näppärästi valmistaa vanhasta pankki- tms. kortista. Samalla kertaa voi liimata kaksi korttikerrosta päällekkäin, jolloin saadaan 1.6 mm tulkki, joka taas sopii mainiosti EOS kytkimen raon säätöön! Itse flipperit pysyvät yleensä kunnossa, joskus kyllä muovirunko voi halkeilla, jolloin se vaihdetaan uuteen. Flipperin ympärillä olevaa kumirengasta on syytä käännellä silloin tällöin uuteen asentoon, ja koko kierroksen jälkeen sen voi vaihtaa uuteen.

Kun EOS kytkin on oikein säädetty, kelan sisäholkki ja kentän läpi menevä holkki kunnossa, ja muut em. kohteet tarkastettu, toimii flipperi voimakkaasti ja täsmällisesti. Kotikäytössä ei vikaantumisia juuri ole odotettavissakaan.

Bumperien viritys

Pallolle vauhtia pelissä antavat paitsi hyvin toimivat flipperit, myös bumperit. Ne on niinikään syytä välillä huoltaa. Mekanismi on hivenen yksinkertaisempi kuin flippereissä. Pallo painaa muovilautasta, joka kallistuu. Lautasessa kiinni oleva tikku on lusikkamaisen kytkimen lusikan pohjalla ja siirtyessään painaa kytkintä. Solenoidi vetää kartionmuotoista rengasta alaspäin, joka työntää palloa poispäin bumperista. Huollon yhteydessä tarkistetaan että bumperin kelan sisäholkki ja plunger ovat asiallisessa kunnossa. Puhdistetaan tai vaihdetaan tarvittaessa. Liipaisukytkimen herkän toiminnan kannalta on tärkeää että liikkuva tikku on normaalisti ihan tasan lusikan keskellä. Paikkaa voi vähän säätää löysäämällä kytkimen ruuvit, siirtämällä kytkintä ja kiristämällä ruuvit. Tarvittaessa voi kiinnityskohtaa hieman vaihtaa.

Lusikan on oltava puhdas, tämä on jälleen niitä paikkoja, joihin joku saattaa ruiskaista CRC:tä tai vastaavaa 'voiteluainetta', joka aikaa myöten muuttuu purukumimaiseksi tahnaksi. Siispä puhdistetaan tarvittaessa. Lusikkaan voi laittaa ihan pienen tipan silikoniöljyä, jos siltä tuntuu, mutta se ei ole välttämätöntä ja jos näin tehdään on syytä varmistaa ettei käytetty öljy pikeenny. Jos olet epävarma, älä käytä mitään öljyjä.


Takaisin