WPC äänikortin parannus

Muuten niin oivallisessa WPC järjestelmässä on kotikäyttöä ajatellen kiusallinen ominaisuus: pelin kaiutin päästää usein melkoisen poksahduksen virtaa kytkettäessä ja katkaistaessa. Varsinaisesti tämä johtuu äänikortin vahvistimen kaksipuoleisen käyttöjännitteen puolikkaiden eriaikaisesta kytkeytymisestä ja katkeamisesta, mikä taas aiheutuu elektrolyyttikondensaattorien kapasitanssiarvojen eroista eri jännitteissä. Mutta ei syytä huoleen - apu tulee tässä!


Kytkentäkaavio

Tämä yksinkertainen kytkentä estää kokonaan ylimääräiset mäjähdykset. Releet K1 ja K2 saavat jännitteensä äänikortin virtaliittimeltä. Kaiutin on vaimennettu kunnes molemmat releet vetävät. Rele K1 vetää heti kun virta kytketään koneeseen, mutta K2 vasta parin sekunnin kuluttua, kun 2200 uF kondensaattori on latautunut 180 ohmin vastuksen kautta. Alkupoksahdus jää näin kuulumatta. Kun virta katkaistaan, päästää K1 rele heti estäen jälleen häiriön, joka tulisi vasta äänikortin jännitteiden pudotessa, vajaan sekunnin kuluttua. Toisin kuin joissakin kytkentäkaaviossa, ovat yleensä kaikki kaiuttimet kytketty samaan piuhaan, joten rele on helppo liittää äänikortin J505 liittimeen, tai backboxin kaiuttimen johdossa olevaan yksittäiseen liitinpalaan, joka sijaitsee äänikortin liittimen lähellä. Backboxin ja cabinetin kaiuttimet ovat monessa WPC koneessa sarjaan kytketyt, joten rele on helppo kytkeä johonkin kaiuttimen johtoon.

HUOM: Joillakin releillä jää viive 2200 uF kondensaattoria käytettäessä liian lyhyeksi. Tämä korjaantuu kun käyttää 4700 uF kondensaattoria.


Tässä tarvittavat osat.

Osaluettelo:

2 kpl Rele 12 V, ainakin 1 sulkeutuva kosketin
1 kpl tasasuuntaussilta väh. 100 V / 1 A
1 kpl kondensaattori 2200 uF (4700 uF) / 25 V
1 kpl diodi 1N4007
1 kpl vastus 180 ohmia 1/2 W
vähän johtoa, eristysnauhaa jne.


Tältä näyttää valmis kytkentä.

Siniset johdot tulevat releiden sarjaankytketyiltä kärjiltä, violetit ovat virransyöttöä varten.


Kytkentä asennettuna Twilight Zoneen.

Äänikortin liittimestä lähtevä keltamusta kaiuttimen johto on katkaistu ja kytketty menemään releiden kautta sinisillä johdoilla. Liitoksen päälle on hyvä laittaa kutistesukkaa tai eristysnauhaa.

Laitteen virransyöttö otetaan äänikortin virtaliittimen reunimmaisilta johdoilta. Jos olet epävarma, tarkista ensin yleismittarilla että johtojen välillä on n. 18 VAC. Releet voi kiinnittää vaikkapa nippusiteellä johonkin johtonippuun, tai liimata kuumaliimalla takalevyyn. Sitten ei muuta kuin nauttimaan hiljaisesta virrankytkennästä!


Takaisin