Pelejäni vuosien varrelta ja vielä nykyäänkinPeli peliltä1978
50/50 (Bally 1965)


On vaikea sanoa tarkkaan koska flipperihulluus saa vallan ennen niin järkevän tuntuisessa ihmisessä. Minun kohdallani se taisi tapahtua joskus vuonna 1978 - vaikka en välttämättä ollut kovin järkevän tuntuinen sitä ennenkään - kun hankin ensimmäisen oikean flipperini. Kone oli Ballyn "50/50" vuodelta 1965, jonka paikallinen automaattiyrittäjä myi purkuosiksi 200 markalla (33 e). Koska mukana oli kabinetti, backboxi, playfieldi ja paljon muita osia, oli selvää että ko. konetta ei todellakaan käytettäisi vain varaosiksi. Pelihän oli melkein täydellinen, ja kun sain hommattua muutamat puuttuvat releet ja solenoidit, olinkin toimivan flipperin onnellinen omistaja!

Tuohon aikaan ei flippereissä tietenkään ollut minkäänlaista elektroniikkaa, vaan kaikki toiminnot olivat releillä toteutetut. Tämän vuoksi uusien ominaisuuksien lisäyskin kävi periaatteessa helposti, vain releitä ja piuhaa lisäämällä. Tähän ensimmäiseen flipperiini en kuitenkaan tehnyt mitään mullistavia muutoksia, ainoastaan "EXTRA BALL" lisäyksen, jota kyseisessä koneessa ei tehtaan jäljiltä ollut. Suurin modifikaatio oli porata pelikenttään reikä "SHOOT AGAIN" valoa varten flippereiden väliin - se oli silloin standardipaikka em. valolle. Pelin ideaan sai varsin hyvin tuon sovitettua, kun SPECIAL:in sai syttymään vasemmassa outlanessa paloi myös EXTRA BALL kentän keskivaiheilla olevassa sienitargetissa.


1979
Hootenanny (Bally 1963)


Parin vuoden jälkeen vaihdoin 50/50:n Ballyn "Hootenanny"-flipperiin vuodelta 1963. Peli oli edellistä pari vuotta vanhempi, ja sitä ikäluokkaa, jossa uuden pallon syöttö peliin ei toiminut automaattisesti, vaan pallo saatiin shooterille painamalla metallitankoa shooterin alapuolella. Pelissä oli 5 palloa, jotka voi pelata joko yksi tai vaikka kaikki 5 kerrallaan, aina tankoa painamalla tuli uusi pallo shooterille niin kauan kuin niitä riitti. Tämä antoi mielenkiintoisia mahdollisuuksia peliin, ja oli "multiballin" esi-isä.

Samoihin aikoihin kun Hootenanny tuli kotiini, pääsin iltahommiin paikalliseen pelihalliin. Siellä oli noin 30 flipperiä, joita sitten yritin pitää kunnossa, alkuun tosin hieman vaihtelevalla menestyksellä. Onneksi pelihallin omistaja ei tajunnut että olisin varmaan tehnyt samaa työtä ilmaiseksikin! Joka tapauksessa minulla oli käytössä ehtymätön varasto varaosia, joten aloin toden teolla rakennella Hootenannystä modernimpaa konetta. Ensiksi sai kyytiä manuaalinen ball lift, eli palloja ei enää tarvinnut käsin pumpata shooterille. Sitten rakensin bonussysteemin, eli porasin (huh!) 10 reikää kenttään, joihin tuli bonusvalot 1-10. Erinäisiin targetteihin osumalla sai sitten double ja triple bonuksen. Luonnollisesti myös Extra Ball ja Special oli rakennusvuorossa. Kuten kuvitella saattaa, koska joka ilta olin töissä pelihallilla, rakensin kotikoneeseen kaikki hienoimmat ominaisuudet hallin peleistä. Lopulta Hootenannyssä oli niin paljon releitä etteivät ne enää mahtuneet yhteen kerrokseen kabinetin pohjalle. Laitoin väliin pahvin ja aloin uuden kerroksen. Peli oli tällöin jo todella monipuolinen ominaisuuksiltaan, mutta korjaus kävi aina vaan hankalammaksi kun releitä oli ensiksi kahdessa ja lopulta kolmessa kerroksessa! Ikävä kyllä silloin ei mikroprosessoreita tunnettu, tai ainakaan niitä ei käytetty flippereissä - tai ainakaan minulla ei ollut moisista vehkeistä hajuakaan. Muistaakseni Hootenannyssä oli lähes 300 relettä kun sen lopulta myin kaverilleni, joka ei kai koskaan saanut sitä enää kunnolla toimimaan... näin jälkikäteen kaduttaa tuon koneen myynti, koska nyt se olisi jo antiikkia, tosin niiden "parantelujeni" jäljiltä arvo lähentelisi nollaa. Enää ei tulisi mieleenkään ryhtyä pilaamaan moista arvoesinettä.


Super-Match


Tämä nyt ei ole flipperi, mutta raha-automaatti kuitenkin. Näihin aikoihin sellainenkin tuli hankittua.


1980
Jack In The Box (Gottlieb 1973)


Hootenannystä luovuttuani kannoin kotiin Gottliebin "Jack In The Box" flipperin vuodelta 1973. Vaikkakin yksinkertainen, se oli kuitenkin haastava pelata pitkän droptarget-rivin ansiosta. Myös bumperien sijoittelu oli varsin mielenkiintoinen, joskin usein tosi turhauttava...

Tähän koneeseen en sitten vahingosta viisastuneena enää rakennelutkaan mitään ihmeellisyyksiä. Mitä nyt pikku juttuina muutin kaikki solenoidit toimimaan tasavirralla ja tein flippereille tyristoriohjauksen - nämä muutokset eivät kuitenkaan näkyneet ulospäin vaan paransivat vain pelin tuntumaa.


Spirit Of 76 (Gottlieb 1976)Centigrade 37 (Gottlieb 1977)


Olemme vuodessa 1981. Tällöin flipperien operointi Suomessa muuttui valtion, eli Raha-automaattiyhdistyksen monopoliksi. Siinä rytäkässä jouduin lopettamaan iltahommat pelihallilla, mutta onneksi onnettomuudessa minulle eksyi kolme uutta flipperiä, Gottliebin Spirit Of 76 ja Centigrade 37, sekä Recelin Lady Luck. Koska asuin vielä vanhempieni luona, oli tilasta pulaa ja siis yhdenkin flipperin pitäminen hankalaa. Niinpä kyytiä saivat Jack In The Box, Spirit Of 76 ja Lady Luck. Jätin itselleni Centigrade 37:n koska se oli pelattavuudeltaan noista neljästä ehdottomasti paras, vaikkakin oli vain 1 pelaajan kone.

Koska vuonna 1981 kaikki uudet flipperit olivat elektronisia ihmeitä digitaalisine numeronäyttöineen, oli minunkin saatava sellainen. Joten Centigrade 37:sta lähtivät mekaaniset numerokiekot kävelemään, ja tilalle hienot punaiset ledinumerot ja niitä ohjaamaan kourallinen silloin suosiossa olleita LS-TTL piirejä. Tästä opin paljon mielenkiintoisia asioita TTL piirien häiriöherkkydestä ja häiriönvaimennuksesta. Itse pelikenttään en tehnyt mitään muutoksia. Vähän sen jälkeen muutinkin sitten toiselle puolelle maata opiskelemaan ja rahapulassani myin Centigradenkin pois. Minulla ei enää ollut ensimmäistäkään flipperiä, enkä niitä vähään aikaan kaivannutkaan... joskin opiskeluaikoina kavereiden kanssa baarissa flipperiä pelatessa mielessä välkkyivät kuvat menneistä ajoista. Tuntui siltä että joskus vielä saattaisin omistaa oman flipperin.


1987Vuonna 1987 palasin takaisin Tampereelle. Flippereillä operointi oli edelleen RAY:n monopoli, lukuunottamatta huvipuistoja. Ja huvipuistojahan sitten olikin syntynyt jokseenkin paljon, sen verran että minulle taas löytyi mukava palkallinen vapaa-ajan harrastus flippereiden korjaamisessa! Kehitys oli kulkenut eteenpäin pelien kohdalla, ne olivat nyt kaikki elektronisia mikroprosessorivehkeitä. Tosin viat olivat pitkälti samanlaisia kuin ennenkin, joten pääsin nopeasti juttuun kiinni. Mekaaniset koneet silti tietysti vielä kiinnostivat, ja eräältä alan yrittäjältä sainkin lähes ilmaiseksi Williamsin Space Odysseyn, joka


Space Odyssey (Williams 1976)


on legendaarisen Steve Kordekin suunnittelema hieno laite. Samalla kertaa sain Gottliebin Dragon-flipperin, joka on siitä mielenkiintoinen, että sitä on valmistettu sekä mekaanisena että elektronisena. Muuta mielenkiintoista ei siinä vehkeessä kyllä ollutkaan, ja niinpä olen sen jo myynyt eteenpäin. Muiden kiireiden takia lopetin myös flipperihommat aika pian, koska huvipuistoja oli ympäri Suomea ja työkeikoista tahtoi tulla pitkiä ja väsyttäviä.

Dragonin kanssa sovelsin vähän samanlaista taktiikkaa kuin Hootenannyyn aikoinaan. Koska peli tehtaan jäljiltä oli melko yksinkertainen ja alkoi vähän kyllästyttää, päätin alkaa parannella sitä. Nyt ei kuitenkaan tarvittu releitä kolmeen kerrokseen, sillä mikroprosessoritekniikka oli minulla jo hallussa. Askartelin Gottliebin System 1 prosessorikortin tilalle, samoihin liittimiin, sopivan Z80-kortin, johon sitten koodasin hieman alkuperäistä monipuolisemman ohjelmiston. Vaikkakin se oli varsin opettavaista, ei yksinkertaisen playfieldin perustalle kerta kaikkiaan saanut tehtyä kovin mielenkiintoista peliä. Kuten sanottu, Dragonista olen jo aikaa sitten luopunut mutta tekemäni Z80 pohjainen prosessorikortti on yhä tallessa. Joten, kukaties jos eteen sattuu edullinen Gtb Sys 1 kone, saattaa se vielä päästä projektialustaksi...

Space Odysseystä en helpolla luovukaan, siitä on jo nyt muodostunut klassikko, jonka arvo vain nousee ajan myötä. Oma yksilöni on nyt kaverilla lainassa, mutta toivottavasti saan sen vielä joskus takaisin.


1995Vuonna 1994 Raha-automaattiyhdistyksen monopoli ajanvieteautomaateissa purettiin. Flippereitä sai taas sijoittaa baareihin ym. paikkoihin kuka tahansa, ja uusia yrittäjiä ilmaantuikin useita. Sain taas iltahommia eräältä firmalta, ja nyt Tampereen alueelta, joten työmatkat eivät enää olleet kohtuuttomia. Pelit olivatkin taas kehittyneet, grafiikkanäyttö oli jo kaikissa mutta korjaushommat menivät vanhalla rutiinilla ja pienellä opiskelulla. Huolestuttavalta tuntui se, että uusia flippereitä ei vanha ammattilainen enää tahtonut osata pelata! Peleistä oli tullut niin monimutkaisia että harjoittelu vaati monta iltaa... Ehkä tällaiseen pyrinkin joskus Hootenannyn aikoina kun releet loppuivat kesken. Joka tapauksessa näitä mielenkiintoisia koneita alkoikin taas tehdä mieli saada kotiin. Ja niinhän sitten kävikin että olohuoneesta saivat nojatuolit väistyä Ballyn Truck Stopin, Williamsin Police Forcen ja Ballyn Creature From The Black Lagoonin tieltä.


Truck Stop (Bally 1988)


Flipperien suosio väheni jostain syystä videopelien vallatessa alaa. (En koskaan jaksa ymmärtää miksi!) Joka tapauksessa minunkin iltatyönantajani siirtyi enemmän ja enemmän videopeleihin, joiden korjaaminen ei minua enää kiinnostanut, joten lopetin taas kerran ne hommat. Koska olohuonekin oli jo aika täynnä, vaikkakin neljän flipperin rivi antoi talven pimeinä iltoina erityisen hienoa loistetta, kiikutin Truck Stopin ja Police Forcen jälleen kerran kavereille sijoitettavaksi. Creature on sentään yhä kotona, eikä kovin hevillä lähdekään. Sehän on 90-luvun ehdottomasti paras flipperi (TZ:n ohella...)!


Creature From The Black Lagoon (Bally 1992)


Jos joskus muutan isompaan asuntoon, haen tietysti nuo kolme lainassa olevaa konetta heti takaisin ja rakennan kunnon pelihuoneen, mutta nyt on pärjäiltävä tuolla yhdellä. Siinäkin riittää kunnossapitämistä, ja lisäksi se on erittäin pelattava kone! Vuosituhat vaihtui, tietokoneet kaatuilivat mutta Williamsin WPC järjestelmässä ei Y2K-murheita ollut, kiitos hommansa osaavien ohjelmoijien. Creatureni kertoi attract modessa päivämäärän aivan kuin edelliselläkin vuosituhannella - oikein.


2000
Twilight Zone (Bally 1993)


No niinhän siinä tietysti kävi että yhdellä flipperillä ei minunkaltaiseni paatunut addikti sittenkään pärjännyt. Joten, kun kesällä 2000 tarjolla oli tuo Bally/Williamsin legendaarinen huippupeli, piti se kyllä saada mahtumaan asuntoon tekipä miten tiukkaa hyvänsä - ja loppujen lopuksi, tyhjä lattiatila asunnossa on oikeastaan vain hukkaanheitettyä rahaa! Tässä koneessa riittää mielenkiintoa sekä pelaajalle että ylläpitäjälle. Lukuisat erikoisominaisuudet ovat paitsi mielenkiintoisia pelattaessa myös mahdollisia (mielenkiintoisia) vikapaikkoja. Twilight Zone on oikeastaan Williamsin näytös siitä, mitä kaikkia ominaisuuksia voidaan WPC-järjestelmän flipperiin laittaa - tai oikeastaan hieman enemmänkin, sillä mm. 8x8 kytkinmatriisi ei tähän riittänyt vaan peliä varten jouduttiin tekemään ylimääräinen ohjainkortti, jolla saadaan 9x8 kytkintä! Myös kaikki 64 ohjattua lamppua ovat käytössä. Twilight Zone on hyvin suosittu peli keräilijöiden keskuudessa, ja erityisen haluttu on koneen protoversio harvinaisuutensa takia. Protoissa on myös pieniä eroja tuotantoversioon, osa niistä on jätetty pois kustannussyistä ja osa luultavasti sen takia että tuotantoversioon keksittiin parempi toteutus. Yksi kustannussyistä pois jätetty ominaisuus on kentän ovipaneelin GUM ja BALL valojen flasherit, joita pelin ohjelmisto kuitenkin yhä tukee. Laitoin omaan koneeseeni nuo pari flasheria paikalleen, ne on helppo johdottaa yläramppien flasherien rinnalle ja ovipaneelin piirikortilla on jo reiät valmiina. Täytyy sanoa että lisätyt flasherit antavat ihan mukavan vaikutelman!


2001
Flash Gordon (Bally 1980)


Kesä (2001) kolkuttelee taas ovella ja kesäksi pitää saada järkevää puuhaa. Ja tässä Flash Gordonissa sitä taitaa riittääkin aika lailla. Kone on aika onnettomassa kunnossa, mutta onhan se jo 21 vuotta vanhakin. Oikeastaan tämä onkin vanhin koskaan hankkimani flipperi, koska vanhin koneeni Hootenanny, vaikka olikin 1963 vuosimallia, oli vain 16 vuotta vanha kun sen hommasin. Tämänikäisten Ballyjen ikävän usein näkyvä ominaisuus, maalin hilseily kentästä on hyvin edustettuna tässä Flash Gordonissa. Kaupan päälle vielä kabinettikin on aika surullisen näköinen. Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: takalasi on moitteettomassa kunnossa, samoin taulussa oleva Flash-salamavalo on vielä tehokas ja häikäisevä. Ehkä se on joskus vaihdettu. Klikkaa kuvaa ja näet lisää yksityiskohtia tästä uusimmasta hankinnastani.


Alien Poker (Williams 1980)


Jo pitkään minun on pitänyt ostaa toinenkin EM peli Space Odysseyn rinnalle. Lähdin hakemaan Ballyn Little Joe:ta vuodelta 1972 ja kuten niin tavallista näillä keikoilla, takaisin palatessa oli erinäisten sattumien takia auton perässä ihan toinen kone, vuoden 1980 Alien Poker. (Lisäksi mukana olivat myös Williamsin Heatwave vuodelta 1964 ja King Pin vuodelta 1962, mutta se onkin jo toinen juttu...) Williamsin System 6 koneen tunnearvoa lisää huomattavasti se, että 20 vuotta sitten sain purkaa samanlaisen koneen tehtaan paketista ja asentaa sen käyttökuntoon (tämä ei valitettavasti tietenkään ole se sama yksilö). Kaksikymmentä vuotta jättää jälkensä myös flippereihin, mutta on tämä ainakin huomattavasti paremmassa kunnossa kuin projektikone Flash Gordon.

Vaikken mekaanista konetta tällä kertaa hankkinutkaan, on näissä vanhoissa elektronisissakin ihan erilainen tuntuma kuin uusissa koneissa. Flash Gordon ja Alien Poker ovat molemmat vuodelta 1980, ajalta, jolloin multiball oli ihkauusi keksintö (ja näissä ei kummassakaan sitä ole, mikä mielestäni on vain hyvä) ja kenttäkin oli vain yhdessä tasossa - no, Flash Gordonissa on kentän yläosa kohotettu parilla sentillä - mutta varsinaisia ramppi- tai lankasiltahirvityksiä ei näistä löydy. Pallo kulkee niin lähellä lasia että tuntuu kuin se milloin tahansa voisi hypätä silmille verrattuna nykyisiin monitasoisiin kenttiin, joissa tapahtumat ovat paljon kauempana. Olen itse kasvanut tällaisten flipperien aikana ja niin se vain on että ne tuntuvat yhä vieläkin 'ainoilta oikeilta'. Twilight Zone ja Creature pysyvät silti olohuoneessani, johon nyt kumma kyllä näyttää mahtuvan taas neljä flipperiä. Tosin ruokapöytä piti vaihtaa pienempään - no, mahtuu siinä silti vielä kolme ihmistä aterioimaan.


Disco Fever (Williams 1978)


Klassikkopelini Space Odyssey oli ollut kaverilla lainassa jo muutaman vuoden. Kerrostaloasunto ei ole varsinaisesti suunniteltu EM-flippereitä varten, vaikka niiden ääntä voikin kyllä vaimentaa erinäisillä virityksillä. Kuitenkin, EM-koneeseen kuuluu olennaisena osana kova ääni ja kellojen kilinä. Niinpä päätin antaa Space Odysseyn harrastajalle, jolla on sille sopiva tila ja paljon muitakin EM-koneita. Siispä kone siirrettiin Turusta Antin Vaasankadun kellariin ja sieltä löytyi vaihdokki, kerrostaloon paremmin sopiva Disco Fever. Tämä on Williamsin ensimmäisen sukupolven elektroninen kone, eikä se tietenkään enää ihan uudenveroinen ole.


2002
Flash (Williams 1978)


Flash on peli, jota ensimmäisen kerran pelattuani olin vakuuttunut siitä että joskus minulla on sellainen kotona. Veihän se tässäkin tapauksessa aikaa, reilut 20 vuotta mutta nyt pitkäaikainen haave toteutui kun Ruotsista löytyi muutama hieno kone kohtuulliseen hintaan, muunmuassa Flash!


2003Vuonna 2003 saimme alan harrastajan Mikon kanssa vuokrattua tilaa peleille. Peliluola.


Stellar Wars (Williams 1979)Vector (Bally 1981)Centaur (Bally 1981)Nyt olen vihdoinkin saanut kunnon tilat koneille. Ja koska tilaa nyt on, piti myös koneita hankkia lisää. Samalla kertaa tulikin sitten kolme hienoa peliä. Tilat hankimme puoliksi erään toisen harrastajan kanssa, ja samoin ostimme Ruotsista yhteisesti Stellar Warsin, Vectorin ja Centaurin.


Frontier (Bally 1980)


Löytyy Suomestakin vielä flippereitä. Tämä Frontier ostettiin näkemättä edulliseen hintaan. Kannattiko kauppa? Katso täältä.


Black Knight (Williams 1980)


Williamsin klassikko vuodelta 1980. Piti ottaa talteen kun tarjolla oli.

Flipperikaupat ulottuvat yhä kauemmas Eurooppaan. Tällä kertaa hankittiin Saksasta muutama kone:


Viking (Bally 1980)Jungle Lord (Williams 1980)Strikes and Spares (Bally 1978)


Kun nyt koneita hommaillaan, otetaan samantien tarpeeksi. Nämä kolme hienoa peliä tulivat Ruotsista. Ja nyt taas pitkästä aikaa yksi EM-konekin tuli hankittua:


Champ (Bally 1973)Time Warp (Williams 1979)Gorgar (Williams 1979)Paragon (Bally 1979)


Mikko oli hakenut pitkään itselleen Paragonia. Nyt niitä oli tarjolla ihan kaksittain, joten pitihän ne ostaa pois, puoliksi jälleen. Ihan priimakunnossa nämä eivät ole mutta eiköhän niistä yhden toimivan saa rakenneltua.


Trident (Stern 1979)


Toimivan Paragonin rakentamisen jälkeen jäi käsiin ihan käyttökelpoinen Paragon-aihio, josta kätevä harrastaja varmasti saa tehtyä hyvän pelin. Kätevältä harrastajalta sitten saatiin vaihdossa samanikäinen Sternin Trident, ihan täydessä pelikunnossa.


2004
Blackout (Williams 1980)


Blackout oli nuoruusvuosien suursuosikki, ja ensimmäinen puhuva flipperi, joka Pyynikin pelihallille saatiin. Reima Mäkisen vastikään julkaisema vuoden 1981 päiväkirjaan pohjautuva teos palautti vanhat muistot mieleen, ja nyt sama peli juttelee yhdeksän sanan sanavarastollaan omassa pelihallissa.


Six Million Dollar Man (Bally 1978)


Ballyn Six Million Dollar Man on takavuosien TV-sarjan pohjalta tehty flipperi, jonka erikoisuutena on että se on kuuden pelaajan kone! Sellaisia ei siihen aikaan muita ollut, eikä tainnut tullakaan ennenkuin 1990-luvun lopulla Segalta.


Xenon (Bally 1979)


Xenon on Ballyn ensimmäinen puhuva peli, ja siinä on myös naisääni. Ja se on myös mukava pelata.


2005Uuden vuoden ja uuden tilavamman peliluolan kunniaksi piti hommata vähän uusia koneita. Tai eihän nämä nyt enää ihan uutuuttaan kiiltele, mutta onpahan näiden kuuden pelin kunnostuksessa taas vähäksi aikaa puuhasteltavaa:


Casino (Chicago Coin 1972)


Chicago Coin oli aikoinaan Sam Sternin johtama firma. Nykyään ainoa jäljellä oleva flipperivalmistaja Stern on suoraa jatkoa Chicago Coinille. Samin poika Gary jatkaa isänsä jalanjäljillä.


Casanova (Williams 1966)


Tapetoitu flipperi! Mitä kaikkea voikaan tapahtua kun kone joutuu väärälle omistajalle. Toivottavasti tästä vielä saa toimivan pelin.


Top Score (Gottlieb 1975)


Kabinetti on 2 pelaajan Top Scoresta, taulu 4 pelaajan "300":sta. Odotettavissa pienet rakentelutalkoot jos nämä kaksi aikoo naittaa keskenään.


Jumpin' Jacks (Williams 1963)


Ei se ole vanha. Minä olen syntynyt vuonna 1963 ja olenko minä muka vanha!?


Student Prince (Williams 1968)


Yksi harvoja Williamsin Zipper-Flipper pelejä. Tottakai piti ottaa talteen kun tarjottiin.


Comet (Williams 1985)


Huvipuistoaiheinen peli. Ensimmäinen trilogiasta Comet-Cyclone-Hurricane. Saa nähdä tuleeko ne muutkin joskus hommattua.


Dirty Harry (Williams 1995)


Pitää ostaa kun halvalla saa. Halvassa koneessa voi myös olla ongelmia.


White Water (Williams 1992)


Tämänkin pelin hankinta on ollut kauan mielessä. Nyt se sitten löytyi.


Buck Rogers (Gottlieb 1980)


Mitä olisi pelikokoelma ilman Gottliebin System 1 konetta?


Star Trek The Next Generation (Williams 1993)


Tällaista ei tarvinnut monta kertaa käydä kaverilla pelaamassa kun jo piti hankkia itsellekin.


Elvira and the Party Monsters (Bally 1989)


Elviran hankkimiseen on kaksi ilmeisen isoa syytä ;)


Indiana Jones (Williams 1993)


Inkkari on suosittu peli, eikä syyttä. Kun vielä hintakin oli sopiva, käytiin Tarun kanssa hakemassa tarjottu kone pois.


The Machine Bride of Pin*Bot (Williams 1991)


Loistava peli, ja sopii hyvin Jack*Botin kaveriksi. Eipä tarvinnut kahdesti miettiä hankkimista.


Fish Tales (Williams 1992)


Hauska teema, kiva pelata ja hyvät äänet. Toki se oli hankittava.


Scared Stiff (Bally 1996)


Elvira kun on jo kokoelmassa, oli tämäkin pakko hankkia.


Twilight Zone (Bally 1993)


Kun möin ensimmäisen Zoneni pois, alkoi oikeastaan heti kaduttaa. Mutta nyt löytyi todella hieno ja taidolla kunnostettu kone tilalle. Eipä tarvinnut kauaa miettiä ostamista.


Attack From Mars (Bally 1995)


Hieno peli hyvässä kunnossa, ja hauska teema. Pakko-ostos :)


Rock-Ola 451 (Rock-Ola 1972)


Täytyyhän sitä vaihteeksi yksi jukeboxikin olla :)


Jive Time (Williams 1970)


Ja otetaan nyt taas yksi mekaaninenkin peli, ettei flipperien historia ihan unohtuisi.


Eight Ball (Bally 1977)


Tämä taisi aikanaan rikkoa tuotantoennätykset. Ei siis varmaankaan ihan huono peli.


2006Vuosi 2006 käynnistyi taas mukavasti kun heti tammikuussa löytyi pari kivaa peliä:


Theatre of Magic (Bally 1995)Tales of the Arabian Nights (Williams 1996)


Pari seuraavaa peliä löytyi maaliskuun alussa.


Who?dunnit (Bally 1995)Cirqus Voltaire(Bally 1997)


Huhtikuussa 2006 käytyjä SPO2006 kisoja piti juhlistaa hakemalla kisapäivän päätteeksi Revenge from Mars.


Revenge from Mars (Bally 1999)


Toukokuussa 2006 löytyi peleille tilaa lähempää. Uusi peliluola.


Festival 160 (NSM 1980)


Isompi singlejukeboksi piti hankkia kun levyjäkin jo alkaa olla aika paljon.


Safecracker (Bally 1996)


Kuulemma harvinaisemmat pelit käyvät kesällä kaupaksi. Ehkäpä, koska tämmöinenkin sattui löytymään.


Fathom (Bally 1980)


Ballyn Fathom on hieno peli, joka piti Tanskasta asti ostaa, kun ei lähempänä ole ollut tarjolla.


World Cup (Williams 1978)


World Cupia pelailtiin aikoinaan linja-autoaseman kahvilassa. Saapa nähdä onko se vieläkin mukava peli.


Getaway (Williams 1992)

Getaway on mukava peli, eikä pelkästään ZZ-Top taustamusiikin takia.


Dirty Harry (Williams 1995)


Tällainen minulla joskus olikin, mutta myin pois tilanpuutteen takia. Kkoska peli ei ole ihan huono, ostin nyt uuden, mistä en ihan heti luovukaan.


Bram Stoker's Dracula (Williams 1993)


Synkkäteemainen peli ei ehkä ole paras mahdollinen ainoaksi flipperiksi, mutta onneksi se ei minulla ainoa olekaan.


The Shadow (Williams 1994)

Epäonnistuneeseen elokuvaan pohjautuva mukava peli. Jos jostain löydät tällaisen, kannattaa kokeilla sitä!


2007
Addams Family (Bally 1991)


Taas mukava peli hyvän elokuvan pohjalta. Jotkut väittävät tätä vain Twilight Zonen kapeammaksi versioksi. Ilmeisesti he eivät ole pelanneet molempia koneita. Kummassakin on hyvin ainutkertainen ja erilainen tunnelma.


Banzai Run (Williams 1988)


Erikoinen peli, jossa toimintaa on myös backboxissa. Näitä on ilmeisesti Suomessa vain 3 kappaletta.


Flash Gordon (Bally 1980)


Tämä on paljon paremmassa kunnossa kuin aiemmin omistamani yksilö.


Creature from the Black Lagoon (Bally 1992)


Tällainenhan oli minulla jo aiemminkin, mutta tyhmyyksissäni menin sen myymään. Asia korjaantui nyt kun sain ostettua tilalle samanlaisen, joskin hieman kuluneemman koneen.


Gilligan's Island (Bally 1991)


Bally/Williamsin ensimmäinen matriisinäyttöinen kone.


Pioneer (Gottlieb 1976)


2 pelaajan versio Yhdysvaltain 200-vuotisjuhlaan tehdystä Spirit of 76 pelistä, jollainen minulla joskus olikin.


2008
Pokeri (Ray 1990)


Kaikkien tunteman pokeriautomaatin kasinoversio. Vain viihdekäyttöön tietysti.


Corvette (Bally 1995)


On aina hienoa päästä kehumaan että omistaa Corvetten! Vaikka sitten kyseessä olisikin flipperi.


Golden Gate (Bally 1978)


Joka peliluolassa pitää olla hedelmäpeli - toki vain viihdekäytössä.


Jack*Bot (Bally 1995)


Pakko-ostos, kun kerran The Machine: Bride of Pinbot on jo kokoelmassa.


Baby Pac Man (Bally 1981)

Videopeli vai flipperi? Tässä on molemmat!


Taxi (Williams 1988)


Mukava peli, taksin asiakkaina mm. Dracula ja Gorbatshow.


Aztec (Williams 1976)


Yksi viimeisiä mekaanisia flippereitä.


Digital Thunder (NSM 1991)


100 CD levyn jukeboksi on mukava olohuoneen koriste.


Popeye (Sammy 2005)


Japanilainen Pachislo peli.


Big Deal (Williams 1977)


Mekaaninen Droptarget-peli Williamsilta, niitä ei kovin monessa pelissä näkynyt.


Farfalla (Zaccaria 1983)


Italiassakin tehtiin flippereitä, ja Farfalla on yksi hienoimmista!


2009
Junkyard (Williams 1995)


Hauska uudemman sukupolven WPC kone.


Gorgar (Williams 1979)


Myydyn Gorgarin tilalle löytyi onneksi uusi!


Time Fantasy (Williams 1982)


Harvinanen ja grafiikaltaan näyttävä peli.


2010
Totem (Gottlieb 1979)


Yksi parhaimmista System 1 peleistä.


2011
Super Flipp (All American Amusements 1987)


Purkka-automaatti marmorikuulaoptiolla.


No Good Gofers (Williams 1997)


Golf simulaatio flipperissä. Ei hullumpi!


2012
Fireball (Bally 1972)


Legendaarinen EM multiball kone!


Jacks Open (Gottlieb 1977)


Gottliebin viimeisiä "wedge head" pelejä.


Vulcan (Gottlieb 1977)


Perinteinen Gottliebin drop target peli.


Black Knight (Williams 1980)


Järjestyksessä jo toinen Black Knight minulla. Klassikko kaksitasoisella pelikentällä ja multiballilla.


Paragon (Bally 1979)


Klassinen Bally hienolla grafiikalla ja leveällä kentällä.


2013
Monster Bash (Williams 1998)


Viimeisiä Williamsin DMD pelejä, mutta oikein hauska pelata.


2014
Pokeri (RAY 1996)


Hieman tuoreempi pokeri setelinlukijalla RTR kabinetissa.


Strato-Flite (Williams 1974)


Williamsin "kerää kirjaimia" kone, jossa mielenkiinnon takaa pari porttia.


Takaisin