Rahalukon säätö

Uudet flipperit käyttävät lähes poikkeuksetta elektronisia rahalukkoja, mutta meille EM koneiden harrastajille on mekaaninen rahalukko hyvin tuttu laite. Usein saattaa hankkimassamme flipperissa oleva rahalukko olla säädetty aivan eri kolikoille kuin haluaisimme. Tämä ei kuitenkaan aiheuta isompia ongelmia, sillä rahalukon säätö ei ole mitenkään hirvittävän vaikeaa.

Suomessa siirrytään vuoden 2002 alussa Euro-kolikoihin, joten jos haluat saada flipperisi toimimaan käyvillä kolikoilla, on rahalukon säätö pakko tehdä viimeistään silloin.Periaatteessa tällainen mekaaninen rahalukko erottelee kolikot niiden koon, painon, metallin kovuuden ja magneettisuuden mukaan. Kun muutamme rahalukon kolikolta toiselle, ei lopputulos ole välttämättä aivan täydellinen, mutta kotikäyttöön silti ihan riittävä. Tärkein rahalukon osa on yo. kuvassa nr. 12, kehto. Halkaisijaltaan liian pienet kolikot putoavat kehdon läpi ja joutuvat hylätyiksi. Liian suuret taas eivät pääse kehtoon asti rahalukon suulla olevan rajoittimen ansiosta (tätä ei näy kuvan rahalukossa). Lähes, mutta eivät aivan oikean kokoiset kolikot eivät käännä osaa 14 riittävästi, jolloin kehto ei pääse kääntymään ja siirtämään kolikkoa eteenpäin. Liian isot kolikot hylkäävä rajoitin on joissain lukkomalleissa säädettävä, joissain taas kiinteästi paikalleen niitattu tappi. Säädettävä on tietysti parempi, mutta tappimalliakin voi aina viilailla tai tehdä uuden tapin vaikka M3 ruuvista.

Säätötoimenpiteistä ensimmäinen onkin vääntää sopivankokoisilla kärkipihdeillä kehdon (12) päitä sopivalle leveydelle, niin että haluttu kolikko ei putoa kehdon läpi mutta pienemmät putoavat. Sen jälkeen säädetään lukon suulla olevaa rajoitinta niin että liian suuret kolikot eivät pääse kehtoon asti. Näin on saatu rahalukon karkea säätö tehtyä. Valitettavasti tietysti on niin että kehdon karkiväliä ei voi ihan mielivaltaisesti säädellä, vaan on tyydyttävä muutamien millien muutoksiin. Siis säädön kohteeksi pitää valita sellainen rahalukko, joka alunperin on tehty lähes samankokoiselle kolikolle kuin se, jolle nyt halutaan säätää.

Seuraavaksi säädetään raudanerotusmagneetin ilmarako sopivaksi. Ruuvia (16) kääntämällä säädetään ilmarako niin pieneksi että kolikot eivät mahdu rahalukon läpi. Tämän jälkeen kierretään ruuvia (16) auki sen verran, että haluttu kolikko juuri ja juuri mahtuu menemään magneetin välistä. Kannattaa käyttää useita eri ikäisiä kolikoita, ja säätää niin että kaikki mahtuvat menemään. Lopuksi voi säätöruuvin lukita tipalla pikaliimaa.

Sitten on vuorossa rahalukon hienosäätö. Aloitetaan säätö asettamalla kicker(3) ja separator(4) ääriasentoon oikealle - kun katsot rahalukkoa sen etupuolelta. Syöttämällä muutamia kolikoita rahalukkoon voidaan havaita että joku kolikko hylätään koska se osuu separatoriin (4). Tällöin voidaan separator-osaa siirtää hieman vasemmalle, kunnes kolikot eivät enää osu siihen.

Siirretään sen jälkeen kicker(3) ääriasentoon vasemmalle. Syötetyistä kolikoista osa hylätään koska ne osuvat kickeriin. Siirretään kickeriä oikealle kunnes kolikot eivät enää osu siihen.

Lopuksi kiristetään kickerin ja separatorin ruuvit(1) ja lukitaan ne paikalleen tipalla pikaliimaa. Rahalukko on nyt säädetty!


Takaisin