Shut up 'n' play yer pinball!(Nimetön huomautuslappu, jonka eräänä aamuna löysin postin joukosta.)

Flipperin peluu on yleensä sitä mukavampaa, mitä myöhäisempi ajankohta on. Usein myös jostain syystä arvostelukyky heikkenee myöhään yöllä, ja tästä seurauksena voi olla kiusallisia huomautuksia naapurien taholta. Jos pelaat flipperiä kerrostalossa, ovat nämä ohjeet naapurisovun kannalta tärkeitä:


Kaiunpoisto vaahtomuovilla

Ensimmäinen vaihe on laittaa itseliimautuvaa vaahtomuovia flipperin kabinettiin sisäpinnoille. Se vähentää kolinaa ja kaikuja. Ensimmäisessä kuvassa on käytetty Biltemasta kohtuuhintaan saatavaa muovia, jossa on alumiinifolio päällä. Se vähentää myös mahdollisia radio- ja TV-häiriöitä. Ihan tavallinen vaahtomuovikin käy, sen voi kiinnittää nitojalla. Toisessa kuvassa on kone vuorattu vaahtomuovikaupan jätepaloilla. Mitä enemmän pehmustetta koneen sisään laittaa, sitä paremmin äänet vaimenevat mutta jo sentin kerros seinillä vaikuttaa paljon. Jos aiot pitää konettasi päällä pitkiä aikoja, muista ettet tuki kaikkia ilmareikiä vaimennusmateriaalilla, äläkä laita vaahtomuovia kuumenevien osien lähelle.


Jalan vaimennus

Kerrostalossa voi alakertaan kantautuvan äänen määrää vähentää huomattavasti pehmustamalla flipperin jalat. Tässä on jalkatassuun liimattu pala umpisolumuovia ja sen alle vielä muovimaton pala. Jalkoja ei kannata pehmittää liikaa tai pelistä tulee keikkuva. Myös pelin siirtely helpottuu kun jaloissa on matto alla, eikä lattiaankaan tule naarmuja.


Coilstop pehmennys

Suurin osa metelistä syntyy solenoidien plungerin osuessa coilstoppiin. Työ tehdään kuitenkin vetovaiheen aikana, ja pehmentämällä coilstoppia saadaan ääntä huomattavasti vaimennettua. Näppärä tapa on liimata pehmeä muovinpala coilstoppiin. Tässä käytetty muovi on peräisin ruokapöydän lautasenalusista. Ainakin flippereihin kannattaa liimailla näitä muoveja, ja hyödyllistä se on myös bumpereiden kanssa. Jos intoa riittää niin slingshotit käsitellään myös.

Jos flippereiden plunger ja coilstop on hiljattain vaihdettu uuteen, saattaa lisätyn muovin paksuus aiheuttaa ongelmia. Tämä hiljennyskeino sopiikin parhaiten laiskalle kunnostajalle, joka ei vaihda em. osia ennenkuin on ihan pakko...


Vertical upkicker iskunvaimennus

Monissa nykyaikaisissa flippereissä on yksi tai useampia VUK eli Vertical UpKicker solenoideja, jotka heittävät palloa ylöspäin melkoisen metelin saattelemana. Näiden ääntä saa kivasti vaimennettua kun laittaa pari kumien vaihdossa yli jäänyttä kumirengasta VUK:n plungerin ympärille, jolloin iskuääni vaimenee.


Takaisin