Star Trek The Next Generation

2.4.2005:

Olisihan se pitänyt arvata kun muutama kuukausi sitten käytiin Tarulle hakemassa Seinäjoelta STTNG, että sitä ei monta kertaa tarvitse käydä pelaamassa ennenkuin jää koukkuun. Ja lopputulos oli se että samanlainen kone piti saada itsellekin. Kone on tosi monipuolinen ja haastava, Steve Ritchien nimi takaa myös hyvin kulkevan pelin.Tähtireki.Kenttä on likainen mutta kunnossa.Taulussa kaikki kotona.Lamppupaneelin johtonippu on repeytynyt irti, korjaus ei ole hankala.Kabinetti on aika siisti.Kapt. Picard kaipaa vähän meikkiä, samoinkuin tämä oikea puoli taulusta muutenkin.

3.4.2005:

Pahimmat pelihimon poltteet on nyt hoidettu kun peliä tuli pelattua puoli päivää. Samalla varmistui että mitään isompaa vikaa ei koneessa ole. Joten nyt on aika tehdä 10- eikun 12-vuotishuolto, eikä se olekaan mitään pelkkää valohoitoa. Kenttä on päästävä kunnolla puhdistamaan ja sekalaisen rojun alle piilotetut loppuunpalaneet lamput vaihdettava. Ja tietysti myös se sekalainen roju, muovit, rampit, tolpat jne on putsattava. Siispä töihin.

Osien takaisinlaitto sujuu helpommin kun ne irrottaessa asettelee vaikka pöydälle suunnilleen niille kohdille jossa ne pelissäkin ovat. Samoin irrotetut ruuvit kannattaa laittaa lähelle oikeaa paikkaansa. Siltikin voi kokoonpanossa tulla ongelmia jos ei muista missä järjestyksessä osat on irrottanut. Kannattaa ottaa kentästä useita valokuvia purkutyön aikana, tai ainakin ennen purkamista. Onneksi samanlainen kone löytyy Tarulta pienen matkan päästä, voin käydä katsomassa siitä mallia jos menee sormi suuhun.Tämän verran siitä lähti irti. Onpas nuo rampit likaisia!

Ihan kaikkea ei kentästä tarvitse, eikä kannatakaan irrottaa. Riittää että joka paikkaan pääsee putsausrätin kanssa ja kaikki lamput saa näkyville. Rampeissa on usein optoja ja kytkimiä, joiden johtonipuissa on kyllä kätevästi liittimet joten ne saa helposti irti. Mutta liittimet kannattaa merkata vaikka numeroimalla kumpikin puoli sitä mukaa kun niitä irrottelee, siltä varalta että siellä sattuisi olemaan samanlaisia liittimiä niin ei sitten tarvitse arpoa oikeaa järjestystä.Kenttä riisuttuna.

4.4.2005:

Pitkäksi venähtäneen illan jälkeen oli pelikenttä ja kaikki irrotetut osat putsattu. Aika homma. Manuaalin mukaan koneeseen kuuluisi mustat kumit, mutta laitoin silti valkoiset, näyttävät paljon paremmalta. Vielä ei ole testipelien aika, kentän alapuoliset tunnelit ja pallokouru täytyy vielä irrottaa ja puhdistaa ettei sieltä leviä likaa puhtaalle kentälle. Varsinkin ne tunnelit ovat ihan mustat.Kenttä putsattu ja kasattu.Kentän alapuoli.

5.4.2005:

Valmista tuli! Jos nyt koskaan näitä koneita voi valmiiksi saada. Ainahan on jotain pikku laittoa. Mutta kaikki on nyt putsattu, se kentän alapuolen kourusysteemikin oli loppujen lopuksi helppo irrottaa vaikka sen puhdistuksessa aikaa menikin, homman kestäessä piti varmaan kolme kertaa käydä pesemässä kädet välillä kun sormet oli niin mustat että niistä jäi pahoja jälkiä putsattuun muoviin. Ja ruuveja, niitä riitti! Kourusysteemi on varmasti kunnolla kiinni, siellä on ainakin 20 ruuvia. Ja irrotuksen jälkeen löytyy siitä vielä kansimuovit, joiden kiinnityksessä ei niinikään oltu ruuveissa pihistelty. Akkukäyttöinen ruuvinväännin osoittautui taas vähintään hintansa arvoiseksi ostokseksi. Puhdistukseen Novusta ja optot kirkkaiksi korvatopseilla. Hyvä tuli.

Taulun lamppupaneelin irti revitty kaapeli oli helppo rakentaa uusiksi kun kävi Tarun koneesta katsomassa mallia johtojen kytkentään. Nyt kaikki lamput ja flasherit toimivat taulussakin. Ainoa pikku vika on näytön aika voimakas sirinä, se korjaantuu kun vaihtaa suotoelkot näytönohjainkortille, niitä vaan ei hyllyssä ole vaan pitää hankkia. Ei se testipelejä haittaa, nyt pelaamaan!

8.4.2005:

Eihän se ihan kunnossa vielä ollutkaan. Vähän ihmetytti kun kesken pelin piti yhtäkkiä valita flipperinnapeilla seuraavaksi suoritettava tehtävä, vaikka pallo ei ollut Command Decision montun lähelläkään. Ja kun sama toistui toisen ja kolmannen kerran, oli uskottava että jossain on vikaa. No optohan siellä tietysti pätkii, enpä alkanut sen kummemmin mittailla onko vika valopuolella (yleensä on) vaiko anturipuolella vaan vaihdoin molemmat kun osia hyllystä löytyi. Ja sillähän se vika korjaantui. Samalla lämmittelin hiukan pallokourun piirilevyjen juotoksia, niissä tuntui olevan vähän koputteluherkkyyttä.Vaihdettu "Under Left Hole" opto.

22.4.2005:

Peli on toiminut hienosti! Vaihdoin vihdoin myös näytönohjaimen suotoelkot, mutta eipä sillä ollut juurikaan vaikutusta näytön ininään. Rippelijännitteen mittaus osoitti ettei tasureissakaan ole katkoksia näyttökortilla. No, se on vaan uskottava että tietyt näytöt ovat hieman äänekkäitä. Eikä se peliä tietenkään haittaa. Kyllä ne elkotkin jo sen verran vanhoja olivat ettei vaihto pahaa tehnyt.

27.4.2005:

Taru auttoi sahaamaan hatun alimmalle bumpperille, joka tehtaan jäljiltä on ilman koska normaali hattu ei mahdu rampin ja bumpperin väliin. Pienen sahailun ja sormen laastaroinnin jälkeen hattu meni paikalleen ja näyttää hienolta.


Muotoiltu hattu paikallaan.

Peliin ilmaantui pikku vika. Yläkentän lock-monttua suojaava drop target yritti nousta ylös moneen kertaan vaikka se jo kerrastakin nousi. Vika löytyi kytkimestä, joka tarkkailee targetin asentoa. Juotoskorvake oli mennyt juuresta poikki. En alkanut sitä enää viritellä kuntoon vaan vaihdoin tilalle uuden mikrokytkimen kun niitä sattui olemaan. Samalla vaihdoin yläflipperiin oikean FL11629 kelan siellä olleen vähän heikomman FL11630:n tilalle. Delta-ramppiin on nyt aika lailla helpompi saada pallo.

17.5.2005:

Taas näyttää Trekki entistäkin hienommalta. Takapaneeliin laitettiin taustakuva entisen synkän mustan paneelin päälle, ja Taru maalasi kentän alukset taitavasti originaalien näköisiksi. Eikä tässä vielä kaikki, peli myös tuntuu hienommalta kun siinä on nyt täristinmoottori heiluttelemassa konetta kun Enterprise ottaa vähän osumaa kiperissä pelitilanteissa.
Maalatut alukset.


Taustakuva paikoillaan.


Enterprisen väki tarkkailee peliä taulun päältä.

19.6.2005:

Monesta pelistä on lasin muovinen takakiinnikelista rikki tai naarmuinen. Taru teetti muutamia metallilistoja, joka on helppo kiinnittää muovisen päälle. Se kestää ja on upean näköinen. Niinpä laitettiin minunkin Trekkiini heti sellainen. Kiitokset Tarulle!


Lista heijastelee näytön kuvaa.

4.7.2005:

Oikeanpuoleisen sivupoiston mikrokytkin vaati pikku säätöä, se ei tahtonut aina huomata että pallo menee sivulta ulos.

9.8.2005:

Sama mikro piti sitten vaihtaa uuteen, kun ei se taaskaan toiminut. On se kumma että nykyaikaiset optot ja mikrokytkimet ovat niin usein hajalla, kun vanhojen koneiden liuskakytkimet toimivat aina vaan!

26.8.2005:

Pinball Heaven myi kohtuuhintaan suojaraudat kaikille rampeille, ne on syytä laittaa ja varsinkin kun tässäkin koneessa jo Beta-rampista on alhaalta pala poissa. Suojat estävät enemmät vauriot.


Alpha rampin suojat.


Delta rampin suojat.


Beta rampin suojat.

Paitsi rampit, myös Neutral Zone monttu kuluu reunoiltaan, mutta onneksi siihenkin löytyy sopiva suojarauta.


Neutral Zone suoja asennettuna.

25.11.2005:

Vaihdoin uuden näytön koneeseen, eihän siinä vanhassakaan muuta vikaa ollut kuin että vähän vinkui toimiessaan. Vanha näyttö meni Fish Talesiin, jossa alkoi näyttö jo olla vähän kulunut.

15.12.2005:

Sain vihdoinkin asennettua pyöriviin aseisiin uudet kupumalliset lampun suojat vanhojen sileiden muovien tilalle. Näyttää hienolta!


Uusi lampun kupu.

30.6.2006:

Taulun oikea puoli oli ollut vähän huonossa kunnossa, eikä pikaiset paikkausyritykset maalikynällä juuri parantaneet asiaa.Tämmöinen se oli.

Nyt vihdoin tuli saataville uudet taulun kylkitarrat, ja niinpä ilme koheni kerralla. Tai melkein kerralla, sillä heti ei vanha tarra meinannut irrota kunnes älysin lämmittää sitä kuumailmapuhaltimella. Lämpimänä tarra irtosi hyvin, ja uusikin varmaan tarttuu lämpimään pintaan paremmin.Melkoinen muutos. Onneksi parempaan suuntaan.


Takaisin