Tim Arnoldin flipperiohjeita

Tim Arnold on ehkä maailman tunnetuin flipperien keräilijä. Hänellä on muunmuassa KAIKKI Gottliebin EM-koneet kokoelmassaan, ja niiden lisäksi paljon muita koneita, yhteensä yli tuhat flipperiä USA:n Las Vegasissa.
Kuvia Timin kokoelmasta (silloin häneltä puuttui vielä yksi Gottlieb EM)

Olen suomentanut tähän Timin joitakin vuosia sitten Pinball Expossa pitämän luennon ydinkohdat, jotka Russ Jensen oli merkinnyt muistiin ja julkaissut rec.games.pinball uutisryhmässä.

Jotkut ohjeet eivät aivan suoraan sovi suomalaiselle harrastajalle, joistain taas olen itsekin hieman eri mieltä... mutta joka tapauksessa, Tim ei ole mikään ihan turha kaveri, joten kyllä nämä ainakin kannattaa lukaista. Olen kirjoittanut joidenkin ohjeiden perään kommenttejani ja sovellusohjeita Suomen oloihin, nämä ovat TK: merkinnällä varustettuja.


1 - ÄLÄ KÄYTÄ METALLISIA TYÖKALUJA ELEKTRONISESSA KONEESSA VIRTA PÄÄLLÄ!

Vaikket muistaisi mitään muuta näistä ohjeista, muista tämä tärkein. 75% kaikista korjaamistani piirikorteista on palanut tällä tavoin. Keloilla voi olla 70 V jännite, ja pieni meisselin lipsahdus voi päästää tämän jännitteen suoraan CPU kortille. Mikropiireistä voi räjähtää kotelo hajalle! Virtakytkimen kääntö OFF-asentoon vie vain muutamia sekunteja ja voi säästää tuntien korjaustyön.


2 - ÄLÄ ALIARVIOI PALLOA!

Puuttuva shooterin kumi tärvelee pallon. Vaihda aina tarvittaessa!

1 1/16" teräksisiä laakerinkuulia saa useimmista laakeriliikkeistä. Pallo on puolet pelistä! Kulunut pallo kiiltäväksikin vahatulla kentällä liikkuu hitaasti. Kiillottamaton pallo aiheuttaa myös kulumia kenttään. Tarkista pallot usein ja huolehdi niistä. Jos ne ovat hapettuneet tai lommoilla, heitä ne pois. Tummuneet pallot voi kiillottaa huopa- tai kangaslaikalla. Käytä reilusti hiomatahnaa, älä paina liikaa vaan anna laikan tehdä työ. Saat peilikirkkaan pinnan parissa minuutissa. Varoitus: Älä pilaa typerästi silmiäsi ja keuhkojasi! Käytä aina suojalaseja ja pölysuodatinta!


3 - KONTAKTISPRAY ON PAHASTA!

Riippumatta siitä mitä sinulle on väitetty. Vaikkakin purkin etiketissä sanotaan 'turvallinen, ei jätä jäämiä', se on väärässä. Kontaktispray on laiskan ja hölmön korjaajan työkalu - kemiallinen ratkaisu mekaaniseen ongelmaan. 95% liasta lähtee irti pehmeällä liinalla. Muuta ei elektronisen koneen kullatuille kärjille tarvitse tehdäkään. EM koneiden kärjet ovat hopeaa tai kovametallia. Ne pitää viilata suoraksi ja sileäksi. Jos viilatessa huomaat että kärkipala on irti, vaihda koko liuska kärkineen. Kun kärjet ovat puhtaat, säädä ilmaväli niin että kärjet puhdistuvat toimiessaan. Siis niin että liikkuva kärki työntää vastakappaletta hieman eteenpäin toimiessaan. Kärjet ovat alunperin likaantuneet siksi että niitä ei oltu säädetty oikein. Kunnolla säädetyt kärjet eivät koskaan likaannu. Bakeliittiset välilevyt kärkipakoissa kuivuvat ja kutistuvat. Kiristä silloin tällöin kärkipakkojen kiinnitysruuvit.


4 - ÄLÄ TEIPPAA JALKOJA NIPUKSI!

Maali tai kromaus irtoaa teipin mukana! Käytä vanhoja kumirenkaita tai purkukoneiden sähköjohtoja. Kromattuihin jalkoihin voi käyttää autotarvikeliikkeen krominkiillotetta. Huuhtele hyvin ja kuivaa pyyhkeellä. Vaihda vanhat ruostuneet jalkatassut uusiin. Rasvaa kierteet niin ne eivät jumitu. Tarkista jalan pulttien vastakappaleet kabinetin sisällä, ne ovat vain nauloilla kiinni. Jos naulat ovat löystyneet, laita ruuvit tilalle.


5 - ÄLÄ KULJETA PELIÄ, JOSSA ON PALLOT MUKANA!

Liikkuvat pallot voivat rikkoa droptargetteja, bumperin kansia ja muita muoviosia, sekä kuluttaa uria yläkaaren kohdalle kun peliä kuljetetaan pystyasennossa. Ole ammattilainen - laita pallot jalkapulttien kanssa pussiin ja pussi kassalaatikkoon.


6 - ÄLÄ KÄYTÄ VESIPOHJAISIA TAI HIOVIA PUHDISTUSAINEITA KENTÄSSÄ!

Jotkut suosittelevat vanhan koneen puhdistukseen käytettävän ainakin toisinaan hiovaa puhdistusainetta. En ole samaa mieltä. Hioma-aine saa maalin näyttämään hyvältä mutta se poistaa suojaavan kovan pinnan. Et varmaan talvellakaan pissi housuihisi lämmitelläksesi? Vähän aikaa kaikki näyttää hyvältä mutta ajanoloon tulet pettymään. Koskaan ei saa käyttää vesipohjaista pesuainetta! Vesi imeytyy puuhun ja turvottaa sitä, jolloin maali halkeilee. Lisäksi se heikentää maalin tarttumista puuhun. Olen käyttänyt ainoastaan hyvää autovahaa, jota saa joka paikasta. Vältä kovin juoksevia vahoja, niitä menee helposti paikkoihin, johon vaha ei kuulu. Kiinteä vaha on työläämpää mutta parempaa. Älä käytää pesuvahaa (shampoo wax)! Carnaubavaha on oikein hyvää.


7 - ÄLÄ MURRA ETUOVIA AUKI!

Jos saat pelin ilman avaimia, tiirikoi lukko tai poraa se irti! Useimmista flipperin lukoista pääsee helposti porakoneella läpi. EM koneiden takaluukun tosin voi irrottaa ruuvimeisselillä kampeamalla ilman suurempia vahinkoja.


8 - TUE NUMEROKIEKKOJA PUHDISTUKSEN AIKANA!

Gottliebin 'Decagon' numerokiekkojen (1967-1979) jousiliuska, joka pitää kiekkoa paikallaan kelan vedon aikana, vääntyy pilalle jos käännät kiekkoa taaksepäin puhdistaessasi. Joten puhdista yhdellä kädellä, tue toisella! Sama pätee myös Ballyn, Williamsin jne. kiekkoihin. Mikään niistä ei ole suunniteltu pyörimään takaperin. Numerokiekot ovat herkkiä laitteita, joten ole varovainen. Olen aina käyttänyt autovahaa puhdistukseen eikä kiekkojen maalaus ole koskaan irronnut, mutta vesi irrottaa sen! Chicago Coinin läpinäkyvät kiekot ovat poikkeus - niistä voi maali irrota vahalla. Kokeile ensin varovasti pienelle alueelle. Paljon pelatuissa peleissa voi kuluneimpia osia kierrättää 1 ja 10 kiekoista 100 ja 1000 kiekkoihin ja päinvastoin. (Vanhojen) elektronisten koneiden näyttöjä kannattaa hankkia varastoon. Niitä ei pian enää valmisteta.


9 - JUOTA LAMPUNKANNAT KUNTOON

Lampunkannat koostuvat kahdesta osasta, jotka on prässätty toisiinsa. Kun pinnat hapettuvat, huononee kontakti kannan ja kiinnitysliuskan välillä ja lamppu himmenee. Ne kannattaa juottaa toisiinsa. Käytä tarvittaessa juotospastaa tai viilaa pinnat kirkkaiksi ennen juottamista. Tällä saa 90% himmeistä lampuista korjattua. Loput 10% aiheuttaa sisältä likainen kanta. Puhdista Dremel-työkalulla tai puhdistustikulla. Myös lamppu voi olla likainen. Puhdista ja juota tarvittaessa lamppuun uusi pohjanasta. Pyyhi sormistasi jäävä rasva lampun lasista.


10 - OLE VAROVAINEN JUOTOSTINAN KANSSA!

Älä usko vaikka sitä väitetään turvalliseksi. Huolehdi tuuletuksesta juotospaikassa. Älä syö juottamisen aikana. Älä tupakoi. Älä jätä virvokkeita työpisteen lähelle. Älä koskettele kasvojasi juottaessasi. Ja vaikka olisit kuinka nälkäinen, älä kaiva nenääsi. Pese kätesi työn loputtua. Älä käytä liian kuumaa juotinta, lyijy kerääntyy elimistöösi. Ole varovainen, käytä suojalaseja.


11 - ÄLÄ OSTA HALPAA TINAA!

Suosittelen Kester tai muita amerikkalaisa 60-40 hartsitinoja. Vältä 'Otey' tai muita itämaisia tuotteita. Osta 18 AWG tinaa isoihin juotoksiin ja 22 AWG:tä piirilevytöihin. (TK: Ersin Multicorea saa Suomesta, se on OK)


12 - KIINNITÄ SUOJALEVY TAKALASIN ETEEN KUN KULJETAT TAULUJA!

Kovalevy tai halpa vaneeri voi suojata takalasisi. Suojalevy pysyy paikoillaan isoilla kuminauhoilla tai naruilla. Älä käytä teippiä, se vie maalin mukanaan. Käytä muovipäällystettyä teräsnauhaa kun kiinnität kabinetin ja taulun lavaan rahtausta varten. Pehmusta kaikki. Kenttien rahtaamiseen voi käyttää polkupyörien pakkauslaatikoita, joita voi saada pyöräkauppiaalta. Muista että nopeat lämpötilanvaihtelut ovat takalasin maalin pahin vihollinen! Siirrä taulu talvella vaiheittain kylmän ja lämpimän välillä. Anna pelin lämmetä ennenkuin kytket virrat päälle. (TK: kova pakkanen voi rikkoa elektronisen koneen näytöt)


13 - VAIHDA OHUET FLIPPERIN LÄPIVIENTIHOLKIT!

Niitä saa kaikista alan liikkeistä. Vaikka vanha näyttäisi hyvältä, vaihda se. Uusissa holkeissa on flipperi aavistuksen verran korkeammalla, jolloin se ei ota kenttään kiinni. Käytä läpimeneviä pultteja.


14 - HEITÄ HUONOT JALKATASSUT POIS! RASVAA KIERTEET!

Huonot tassut pilaavat lattian ja matot. Varasta vaikka videopeleistä paremmat. Niitä saa myös kaikista alan liikkeistä. Rasvaa kierteet ruostumisen ehkäisemiseksi.


15 - HALPA PIKALIIMA ON KÄYTTÖKELVOTONTA!

Käytän paljon pikaliimaa. Ainoa hyvä merkki on Borden's Crazy Glue putkilossa, liimakynä on onneton. Pikaliima pilaa silmäsi! Liimasimme kerran parin sammuneen kaverin kädet jalkoihin. Hauska käytännön pila! Scotch #33 tai #35 teippi on asiallista. (TK: pikaliima flipperin korjauksessa ei välttämättä ole hyvä idea)


16 - KÄYTÄ KARKAISTUA LASIA!

Sitä saa alle satasella palan. Tavallinen 'ikkunalasi' ei ole kestävää ja rikkoutuessaan muodostaa vaarallisen teräviä reunoja. Muista 10" sääntö: nosta lasi ensin jalallesi, sitten lattialle. Laita oluttiivistekumi kaikkiin lukkorautoihin. (TK: Suomessa nykyään taitaa karkaistu flipperinlasi maksaa muutaman satasen yksin kappalein)


17 - VARASTOI PELISI LAVOILLE!

Jos sinun tarvitsee varastoida pelit kellariin tai autotalliin, laita ne lavalle. Putkivaurio tai rankkasade voi aiheuttaa pienen tulvan ja kastella ja pilata kabinetin. Lavalla ne pysyvät paremmin kuivina. Vanhoja lavoja saa usein ilmaiseksi kuljetusliikkeiltä.


18 - KIINNITÄ VARA-AVAIN KONEEN POHJAAN!

Uusissa lukoissa tulee kaksi avainta mukana. Kiinnitä toinen pelin pohjaan puuruuvilla. Taulun vara-avaimen voi ruuvata koneen sisäpuolelle, kassalaatikon viereen.


19 - VALMISTAUDU UUSIMAAN "KALALIIMALIITOKSET"!

Flipperin kabinetit on kasattu huonolaatuisella orgaanisella 'kalajauho'liimalla. 20 vuotta vanhat kabinetit voivat mennä palasiksi kun liima pettää. Ostan mielelläni koneita, joista on kabinetti hajalla, koska ne ovat helppoja korjata. Kaikki liitokset sopivat vielä toisiinsa, laita vain puuliimaa väliin ja purista yhteen - seuraavana päivänä se on kuin uusi.


20 - VAIHDA 22-GAUGE FLIPPERIEN JOHDOT PAREMPAAN!

95% Williamsin koneista 60- ja 70-luvuilla käyttivät flipperinkelojen ja EOS kärkien välillä ohutta 22-gauge johtoa. Muista että 4 yksikön muutos gauge-arvossa tarkoittaa johdon halkaisijan tuplausta tai puolitusta. Vaihda ohuet narut 18-gaugen kunnon johtoon. Vaihda samalla muuntajalta sulakkeelle menevä johto 18 tai jopa 14-gaugen johtoon. Ballyn sulakepitimet heiveröisessä bakeliittilevyssä kannattaa myös vaihtaa kunnollisiin Littelfuse tai Buss tyyppisiin.


21 - KIRISTÄ ETUOVEN SARANAT!

Operaattorit eivät sitä tee. Tarkista ruuvit, jotka pitävät oven kehystä saranapuolella kabinetissa kiinni. Williamsin koneissa TAXI:sta eteenpäin käytetään taiwanilaisia ovia ja ruuveja, jotka ovat aina löysällä.


22 - ANNA PELISI LÄMMETÄ!

Katso kohtaa 12.


23 - MODIFIOI GOTTLIEB SYSTEM 1:N VIRTALÄHDE!

Jos -12V regulaattori hajoaa, kaikki kelat vetävät samaan aikaan - BOOM! Driverkortti palaa! Virtalähteen naurettava jäähdytysratkaisu on rakennettava uudelleen. 5V sarjatransistorin voi vetää johdoilla kunnon jäähdytyslevyyn. Tarkista että -12V regulaattorin juotokset ovat kunnossa ja että eristyslevy regulaattorin ja jäähdytyslevyn välillä on ehjä. LISÄVIHJE: Gottlieb system 80 bumperin ohjainkorttien 47 uF kondensaattori pitää vaihtaa uuteen! 90% huonosti toimivista bumpereista korjaantuu tällä. (TK: katso myös pop bumper -kortin korjausohje cfh:n sivuilta)


24 - KENTÄN RUUVIT

APUA! Ruuvinreikä on väljistynyt pilalle. Kuminauha vetää tolppaa vinoon ja päällysmuovi vääntyy. Joskus neuvotaan täyttämään reikä tulitikulla tai kitillä, mutta miksi tekisit näin!?

Kun restauroin kenttiä, laitan 2" #6 ruuvin kentän alapuolelle. Sitten voin irrottaa ja kiinnittää tolppia RAJATTOMAN monta kertaa eikä reikien väljistymisestä ole haittaa. Poraa #5 kokoinen reikä yläpuolelta, mutta varo johtonippuja! Työnnän #6 ruuvin kentän alapuolelta reikään ja kiinnitän tolpan #6 mutterilla siihen. Loppuosaan ruuvista sopii vielä päällysmuovi ja kumimutteri sen kiinnitykseen.


25 - AC JA DC OSAT

EM koneen releiden keloissa on messinki- tai kuparirengas, joka vähentää hurinaa vaihtovirralla. Jos kupari irtoaa, alkaa rele surista. Vaihda kela tai kiinnitä rengas takaisin. Tasavirtakeloissa ei kuparirengasta ole, sen sijaan niissä on suojadiodi kelan rinnalla. Kun virta katkaistaan, syntyy kelassa ohjaimen rikkova jännitepiikki jos diodi puuttuu! Monissa releissä on kupariprikka kelan ja releen rungon välillä eristämässä kelan magneettisesti rungosta. Tällöin myös kelan kiinnitys tehdään messinki- tai kupariruuvilla. TÄRKEÄÄ: Jumittuvat Gottliebin AS-tyyppiset stepperireleet voidaan korjata irrottamalla ja puhdistamalla kela, demagnetoimalla se ja laittamalla muovipala kelan ja ankkurin väliin. Älä yritä purkaa koko stepperiä!


26 - POISTA PARISTOT!

Elektronisissa koneissa on paristot muistin varmennukseen. Jos kone jätetään varastoon pitkäksi aikaa voivat paristot vuotaa syövyttäen piirikortin pilalle. Ota paristot pois, käytä ne muualla tai laita ongelmajätteisiin. Ei tavalliseen roskikseen!. Käytän tavallisia AA akkuja korvaamaan kalliit erikoisakut. (TK: Myös vanhat akut voivat vuotaa ja tärvellä piirikortin)


27 - KENTÄN TUKIKEPPI ON PAHASTA!

Kun korjaat kenttää, älä käytä tukikeppiä! Vedä kenttää eteenpäin ja käännä se taulua vasten. Keppi tukee vain toista puolta, jolloin kenttä taipuu ja maali halkeilee.


28 - ÄLÄ PILAILE WAYNE NEWTONIN KUSTANNUKSELLA!

Hän on jumala Vegasissa. Jos saamme sinut kiinni pilailusta saat potkun persuksiisi.


29 - KELAN KYLLÄSTYMINEN

Solenoidikelassa täytyy olla rautainen plungeri sisällä tai niiden virrankulutus nousee 2-3 kertaiseksi. Magneettikenttä kyllästyy suurimmilleen kun plunger on 20-100% kelan sisällä. Jos plunger on kulunut, vaihda se! Pinnoitettu plungeri kehittää vähemmän hiiltä (flipperipölyä) Kiillotettu plungeri vähentää kitkaa. Uudet holkit kelan sisään vähentävät vielä lisää kitkaa.


30 - KELAN MODIFIOINTI

Ballyn, Williamsin ja Chicago Coinin keloissa näkyy johdon gauge-arvo ja kierrosten määrä suoraan kelan tyypistä (esim. 24-800) Gottliebin keloissa ei näy mutta niille löytyy taulukoita. Enemmän tehoa saadaan käyttämällä pienempää gauge-arvoa (paksumpaa johtoa) tai vähemmän kierroksia. Usein keloista annetaan ohmiluku, mutta muista että se on vain vertailua varten. Ohmeja ei suoraan voi käyttää tehon määrittämiseen induktiivisilla kuormilla. Helppo tehoa lisäävä modifikaatio on purkaa 20% kierroksista, kuoria johto ja tinata se korvakkeeseen uudestaan. (TK: en lähtisi vahvistamaan keloja, jos ne ovat muuten oikeat. Puhdistus auttaa yleensä.)


31 - VAIHDA FLIPPERIN LINKKIPALAT NAILONISIIN TAI METALLISIIN

Bakeliittiset flipperin linkit ovat halpoja ja pehmeitä. Tehtaat väittävät käyttävänsä niitä hyvän lämmönkeston takia, mutta todellinen syy on halpa hinta. Nailonisia linkkejä voi tehdä itsekin mutta eivät kalliitakaan ole.


32 - TASAA MAAPOTENTIAALIT

(Vanhat) elektroniset Gottliebit ovat pahimpia! Kaikki maajohdot menevät kabinetin pohjalla olevaan liittimeen. Katkaise puristetut liittimet pois ja juota ne kiinni. Vedä virtalähteeltä uusi maajohto maaliittimeen ja kabinetin metalliliuskaan. Elektronisisissa koneissa pitää kaikkien maajohtojen olla aina kunnolla kytkettyjä. Huono maadoitus aiheuttaa kaikenlaisia outoja ongelmia.


33 - PUHDISTA TOLPAT HAMMASHARJALLA!

Williamsin 70- ja 80-lukujen kentän tolpissa oli syviä uria, samoinkuin Gottliebin 60-luvun metallitolpissakin. Ne on näppärä puhdistaa vanhalla hammasharjalla.


34 - SUOJAA PELIT AURINGOLTA

Se haalistaa maalit.


35 - KUNNON MÄJÄYS

Lapsena rakastin vapaapeliknockerin ääntä. Nykyään se ei aina tunnu läheskään niin kovalta kuin muistan. Knockerin kiinnitysruuvit voivat olla löystyneet. Kiristä ruuvit, tai mikä vielä parempaa: pulttaa knocker kabinettiin. Poista 20% kelan langasta (katso kohdat 24 ja 30) ja ääni on kuin Detroitissa lauantai-iltana!


36 - KORJAA BUMPERIN KANSIEN VÄRITYS

Käytä ohuita piirtoheitintusseja.


37 - TIIVISTÄ LASI OLUTTA VASTAAN

(Katso kohta 16)
Laita itseliimautuva tiivistekumi lasiin tai lukkorautaan estämään nesteiden pääsyä kabinettiin. Vaihda tiiviste tarvittaessa!


38 - RASVAA METALLISET HAMMASPYÖRÄT

Kun restauroit peliä, tarkista scoremoottori. Jos rattaat eivät ole bakeliittia, laita muutama tippa öljyä rattaisiin (mutta ei moottorin ankkuriin). Jos moottori hajoaa, ei sitä kannata yrittää korjata. Katso moottorin tyyppinumero ja tilaa uusi Multi-Productsilta. 28 dollarilla saat täysin alkuperäisen tyyppisen uuden moottorin (TK: Suomeen tuotuna kyllä maksaa enemmän...)


39 - COIN LOCKOUT KELAT

Niitä ei tarvita! Poista ne ja niiden käyttämä vivusto etuovesta. Älä katkaise eteenpäin jatkavaa maajohtoa kun irrotat kelaa. (TK: turha poistaa jos toimivat)
Toisessa Expossa pari vuotta myöhemmin Tim piti saman luennon, toistaen suurimman osan edellisestä. Lisäksi hänellä oli pari uutta asiaa, mm:

- Kun vaihdat elektronisen koneen diodeita, laita uusi diodi, joka on jännitteenkestoltaan vanhaa suurempi.

- EM-koneiden ksylofonien ääniraudat voi kääntää ympäri, jolloin niitä voi käyttää pidempään.


(c) Tim Arnold, Russ Jensen
Suomennos Tuukka Kalliokoski


Takaisin